На днешния ден се сбъдват неосъществени мечти и желания

0
453

Според някои денят е късметлийски, а според други – лош

Ако и вие попадате в групата хора, които имат доста неосъществени мечти и желания, то днешният ден е повече от благодатен за вас.

желания
Според някои денят е късметлийски, а според други – лош

Запознати посочват, че Светли четвъртък сбъдва мечти и желания.
За никого не е тайна, че всеки ден от настоящата седмица има богослужения като на Великден.

Четвъртък обаче е сочен за късметлийски ден. Факт е, че този ден е единственият, който по традиция се смята за изключително щастлив. Според народните вярвания на този ден са затворени всички места, на които живеят нечестиви сили. На Светли четвъртък излизат само добрите божества, поради което денят е смятан за щастлив. Това е и причината, поради която на хората им върви на този ден.

Препоръчително е днес да свършите работа, която по принцип не ви се удава много и не върви.
Ако имате неосъществени желания, то е добре да отправите молба за изгубено желание и то ще бъде изпълнено.



Според друго от поверията за светли четвъртък, на днешния ден не бива да простирате бели дрехи, ако не искате да ви се случи някакво нещастие. Това е денят, в който се благославят светите апостоли Йоан и Яков.

Въпреки, че сбъдва неосъществени мечти и желания, някои наричат Светли четвъртък „лош ден“. Той е вторият от седемте четвъртъка до Спасовден и на него се отдава особено значение.
На Светли четвъртък бабите ни не вършели никаква къщна работа, не впрягали добитъка и не простирали бели дрехи.

Смятало се, че ако нарушат някоя от тези забрани, ще се случи нещастие или пък лоша градушка ще удари реколтата.
На днешния ден, който е четвъртият след Възкресение Христово в местността Св. Петка край Стрелча се изпълнява един обичай.

Хората се събират край параклиса в местността и се търкалят червени яйца. Това е една от най-вълнуващите местни традиции за децата.
Великденските яйца, които са боядисани в червено се пускат да се търкалят от върха на могилата.

Поверието гласи, че ако червеното яйце, което сте търколили остане здраво накрая на „обиколката си“, всички хора вкъщи ще са здрави и щастливи. Съответно, ако яйцето се счупи, то не само собственика му, а и останалите хора от семейството ще имат трудности и здравословни проблеми.

Настроението на празника се допълва от весел глъч и дегустиране на козунаци. Всеки, който е отишъл на празника, носи вкусен домашен козунак. С него черпи хората наоколо, които си казват мнението, когато го опитат, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.