Уникална чудотворна икона привлича потоци от вярващи и туристи в храма (ВИДЕО)

0
2748

Една уникална българска църква и една уникална чудотворна икона, която няма аналог в България. Помогнала е на много вярващи да решат своите проблеми

В град Казанлък се намира църквата „Свети Йоан Предтеча“.

чудотворна икона Казанлък
Това е уникалната чудотворна икона на Божията майка в Казанлък, донесена от Йерусалим

Преди много години жена от Казанлък прави поклонническо пътуване до Йерусалим и Божи гроб. Иконата е подарък за църквата, след като жената най-накрая успяла да роди дете.

Иконата е уникална не само, защото е донесена от Светите земи, но и защото е изработена от мъниста. Тя е не просто красива, но и доказано чудотворна.

Тя е едно от чудесата на катедралния храм в града на розите. Но и църквата сама по себе си е уникална. Издигната е през 1844 г. по инициатива на влиятелния и богат търговец от Казанлък Стоян Груйоолу.



В по-далечното минало там бил метох на Хилендарския манастир от Света гора, Атон. Имало е и килийно училище. Това било във времената, когато Хилендарският манастир бил все още български, а днес е сръбски. В него Свети Паисий Хилендарски написал емблематичното произведение „История Славяноболгарская“.

Стенописите в църквата, иконостасът и иконите са дело на талантливи стари майстори.

Красивите икони са дело на майстори зографи от Трявна. Те са представители на тревненската иконописна школа. Икони на тази школа могат да бъдат открити не само в цялата Габровска област, но още в храмовете и манастирите в района на Плевен, Ловеч, Велико Търново, Варна, Шумен, Русе.

Последните стенописи и икони в най-голямата казанлъшка църква са дело на известните в миналото проф. Стефан Иванов, проф. Никола Маринов и проф. Дечко Узунов. Както и на художниците от Казанлък Мара Чорбаджийска и Чудомир (автор и на забавни разкази с негови илюстрации).

Уникалният иконостас е изработен от талантливия майстор резбар Данаил от Дебърско. Това е и втората в България иконописна школа. Другата е Самоковската. Неин най-изявен представител е Захари Зограф.

Църквата представлява 3-корабна базилика. В нея се намират 3 престола, посветени на велики светци. Свети Йоан Предтеча и Кръстител, чието име носи. На българския чудотворец Свети Йоан Рилски и на лечителя Свети Харалампий (покровител на меда и на пчелите – 10 февруари).

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.