Климатологът доц. Рачев анализира времето през месец май и климата през лятото

0
531

Изминалият месец април постави топлинни рекорди, които не са характерни за това време от годината. Климатологът доц. Рачев дава полезна информация за предстоящите месеци

Освен високите температури през април, валежите от дъжд бяха прекалено малко.

климатологът доц. Рачев
Климатологът доц. Рачев

За разлика от април, месец май ще ни донесе такова време, каквото е характерно за тази част от годината за нашите географски ширини.

Началото на месеца започна с високи температури. От 4 май започва леко захлаждане. То ще продължи до 7 май.

На Гергьовден (6 май) ще има валежи от дъжд.  Според народните традиции всяка капка дъжд на Гергьовден е жълтица. Така, че това ще се случи през следващите дни.



През следващите дни преди обед времето ще бъде слънчево. Следобед ще се появява купесто-дъждовна облачност. Преваляванията ще бъдат придружени с  гръмотевици. Възможни са градушки на 6 и на 7 май.

Климатологът доц. Рачев обяснява, че появата на градушки може да бъде предвидена само 2 до 3 дни максимум напред във времето. Така, че не може да се каже в края на май дали ще ги има. Но ако има такава вероятност, доц. Рачев ще уведоми населението чрез медиите.

Минималните температури през май ще варират от 8 до 11 градуса.  Максималните от 18 до 23 градуса.

Дъждовното време през май ще продължи и през юни. Това е добре за природата и за селскостопанската продукция, защото водата в почвата ще осигури пълноценна реколта в края на лятото и през есента.

От 7 до 13 май максималните температури ще бъдат 20 градуса по Целзий. Не се очакват валежи от 8 до 13 май.

От 14 до 20 май ще има краткотрайни превалявания, заради образувалата се купесто-дъждовна облачност. Ще има гръмотевици.

Последните дни от май ще бъдат слънчеви и без валежи. Времето на 24 май също ще бъде сухо. Но най-високи температури ще има в Източна България, коментира климатологът доц. Рачев.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.