Паралелните Вселени не са мит от научната фантастика (ВИДЕО)

0
352

Една от загадките на Космоса са паралелните светове и паралелните Вселени. До скоро много хора смятаха, че те не съществуват, но сериозните учени са на различно мнение

В предаването „Без формат“ на ТВ Хасково гостува проф. Лъчезар Филипов.

паралелните Вселени
Проф. Филипов говори за паралелните Вселени

Проф. Филипов и водещата Христина Котларска коментират темата, която вълнува толкова много хора. Това са паралелните Вселени.

Когато става дума за Вселената, ние възприемаме понятието реалност. Какво представлява реалността? Това, което виждаме и възприемаме около себе си. Твърдите предмети, растенията, животните.

Става дума за човешката реалност. Котката и кучето имат напълно различна визия за реалността.



Според последните открития на съвременната квантова физика, когато наблюдаваме една микро частица – електрон, фотон или друга, тя има визията на частица. Учените наблюдават как тя се движи, удря се, отразява се и други. Частицата предизвиква образуване на вълни. Тези ефекти на квантова механика важат както за микросвета, така също и за макросвета.

В квантова механика се появяват редица интерпретации. Една от тях е на Хю Еверет. Той казва, че всяко явление съществува в много вселени.

Според космологията, когато се е родила нашата Вселена, с нея са се родили още много вселени. Те съществуват паралелно, но не си взаимодействат една с друга. Но е възможно преминаването от една Вселена в друга чрез т. нар. дупки в пространството.

В Теория на относителността имаме една точка. Точката е конкретно понятие. В квантова механика има принцип на Хайзенберг, който казва, че ако хванете една точка тук, не можете да кажете с каква скорост се движи.

Казано по друг начин, твърденията на двете теории на относителността и на квантова механика не могат да бъдат събрани заедно. Затова се появява най-новата, наречена  Теория на струните.

Според Теория за струните няма точки, а струни. Всяка частица представлява една струна. Тя вибрира със съответна честота. За съжаление все още няма експериментално потвърждение.

Черната дупка притежава свръхмощно гравитационно поле. Проф. Стивън Хокинг доказва, че черните дупки могат да се изпаряват. Това откритие се нарича Радиация на Хокинг. Скоростта на изпаряване е обратно пропорционална на масата. Колкото по-малка е една дупка, толкова по-бързо се изпарява и обратно.

Мравката живее в двумерно пространство. Тя само се движи по земята, но не може да лети. Комарът живее в тримерно пространство. Той се движи по земята, но също така лети.  Когато комарът се движи по земята, мравката го вижда. Когато той излети, тя повече не го вижда, защото пространството горе е чуждо за мравката.

На този принцип се реализира присъствието на извънземните. Когато техните кораби достигнат до нас във въздуха, ние ги виждаме. Но когато те отидат в четвърто, пето или шесто пространство, ние не можем повече да ги наблюдаваме.

Още любопитни факти ще научите от въпросите на Христина Котларска и от отговорите на проф. Филипов от видеото долу.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.