Учени откриха кога кафето не дава желания ободряващ ефект

0
518

Отдавна кафето не е само напитка за удоволствие. Ние ежедневно залагаме на любимото кафе да ни разбужда и ободрява. Но често пъти губим неговия ефект

Учени от Университета в Оксфорд направиха интересно изследване.

кафето
Кафето  сутрин рано не дава желания ободряващ ефект

Те казват, че когато пием кафето сутрин рано след ставане, не постигаме желания ефект от неговото действие.

Както обясняват учените в британската преса, причината се крие в нашето тяло.

Когато ставаме сутрин рано, може все още да ни се спи. Но организмът отделя хормона кортизол. Когато този хормон се освободи няколко минути след ставането, той започва да работи. Повдига нашия тонус.



Ако по същото това време пиете кафе, неговият положителен ефект се обезсмисля заради хормона.

Британските учени казват, че най-доброто време за пиене на кафе е между 2 и 3 часа след ставане. Т.е. ако вие сутрин ставате в 06:00 часа, най-рано е добре да изпиете кафето си между 8 и 9 часа.

Ако все пак сутрин не се чувствате достатъчно бодри, имате друга алтернатива.

Изпийте чаша пресен плодов сок, но не купен от кутията. А сок, който сами сте изцедили с вашата сокоизстисквачка. Или пък чаша полезно смути.

В блендера можете да сложите всякакви плодове, свежи подправки и зеленчуци.  Например ябълка, банан и киви. Краставица, спанак и магданоз. Ябълка, малини и банан. Вие сами можете да си измислите ваша любима плодова или зеленчукова комбинация.

Ако не обичате смути и не можете сами да си изцедите пресен сок, разтворете си таблетка витамин С или таблетка с мултивитамини. Течните витамини се усвояват скоростно от организма и го подсилват. Особено полезни при пролетната умора.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.