Чудеса ежедневно стават в храм „Свети Димитър“ (болни оздравяват, проблемите се разрешават)

0
967

Храм „Свети Димитър“ е истинска православна съкровищница. В него има уникални икони и други духовни светини. Благодарение на които с вярващите се случват чудеса

В самия център на Сливен се намира красив храм с бяла фасада.

църква "Свети Димитър" Сливен
В храм „Свети Димитър“ в  Сливен се случват безброй чудеса

Той носи името на Свети Димитър.

Още с влизането в него вярващите се натъкват на 3 уникални големи чудотворни икони. Те са закачени от двете страни на входа, до местата за продажба на свещи.

Уникалният иконостас и всички иконите по него са дело на тревненските майстори. Зографите от Трявна Йоаникий Папа Витанов и Симеон са завещали на Сливен уникално духовно богатство.



Този храм разполага с огромен брой икони на всички светци и мъченици. Те са наредени около всички стени в църквата. Поставени в красиви рамки, ликовете на светците излъчват божествена светлина.

Там ще откриете голяма чудотворна икона на Свети Пантелеймон. Има икона на Свети Мина. Тя е копие на голямата чудотворна икона от Обрадовския манастир. Чудотворната икона на Свети вмч. Георги от Зографския манастир на Света гора, Атон. Икона на Свети Серафим Саровски чудотворец.

Но това не е всичко. Една от причините в този уникален храм да се случват толкова много чудеса е именно Свети Димитър Сливенски.

Свети Димитър Сливенски е смел мъченик за православната вяра. Роден през 1818 г. Мъченическият му подвиг е извършен, когато е само на 23 години. Това става през 1841 г.

Житието на младия мъченик Свети Димитър Сливенски е трогателно.

Тленните му останки били погребани в двора на метоха на манастира Дохиар в Сливен. Игуменът на метоха хаджи поп Стефан събрал пръстта, която била напоена с кръвта на мъченика.

Сложил я в сандъче, което поставил под Престола на храма „Свети Димитър“.  Така стояло известно време.

Начело на Сливенска епархия застава Негово Високопреоствещенство митрополит Гервасий. В задната част на храма, до чешмата с мечето, почиват тленните останки на видни духовници. Най-ясно се откроява бюст-паметникът върху гроба на митрополит Гервасий (1838-1919).

Митрополит Гервасий наредил свещениците от храма да закопаят малкото сандъче с кръвта на Свети Димитър Сливенски под Светия престол.

Днес то продължава да бъде там. Кръвта на смелия мъченик изпълнява ролята на свети мощи, които полагат в олтара на всеки нов храм.

Когато бил подложен на мъченическа смърт, Свети Димитър носел на врата си малко кръстче от дърво. В джоба на дрехата му имало малка икона.

Днес тези светини са съхранени и се пазят в храм „Свети Димитър“. Тяхната сила е голяма.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.