Утре почитаме голям църковен празник

0
601

Българската православна църква отбелязва Спасовден

На 17 май почитаме голям църковен празник.

църковен празник
Българската православна църква отбелязва Спасовден

Българската православна църква ще отбележи Спасовден.

Според народните вярвания на Възнесение Господне – Спасовден, Господ прибира душите на мъртвите, които е пуснал на свобода сред хората на Велики четвъртък.

На утрешния църковен празник жените трябва да отидат рано сутринта на гробищата. Първо трябва да раздадат варено жито и/или хляб, наричайки ги за душите на своите починали близки, след което да разстелят орехови листа върху гробовете им.



Вярва се, че по този начин им осигуряват сянка за онзи свят. Отново според народните вярвания на този голям църковен празник, можете да се избавите от редица заболявания. За целта трябва да преспите на поляна, на която расте билката росен.

До там обаче задължително трябва да ви заведе ваш близък, с когото се уважавате като побратим или посестрима. Тази практика на лечение е описана по отличен начин от „художника“ на българското село – Елин Пелин в разказа „Спасова могила“.

Този църковен празник е подвижен и се отбелязва винаги 40 дни след Великден. Народните вярвания сочат, че на този празник трябва да повикате дъжда като обикаляте из поляните и пеете обредни песни.

Според вярванията, ако на Спасовден вали дъжд, годината ще е много плодородна и богата, а реколтата – повече от обилна.
Хората казват, че всяка капка дъжд на Спасовден е толкова ценна, че се равнява на жълтица.
Вярва се, че русалките, които ще „посеят“ своята роса над нивите, вече са дошли.

Паралелно с християнския смисъл на празника се приписват и други спасителни сили. Страдащите от неизлечима болест могат да получат чудодейно изцеление в нощта срещу Спасовден.

Лек за тази болест е красивото самодивско цвете, което е и билка – росен. То цъфти по скришни горски полянки за много кратко време. Цветето-билка е с благоуханни и красиви червени цветове.

Немалка част от народните поверия са свързани с митичните девойки и русалки. Вярва се, че през пролетта те отново се завръщат от своите зимовища, които се намират накрая на света. Заселват се на поляни, извори, гори и реки. При все, че съжителстват заедно с хората, те остават невидими за тях.

Твърди се, че могат не само да помагат, а и да причиняват беди. Вярванията сочат, че в нощта срещу Спасовден русалките сеят своята роса по нивите, за да са плодородни. Освен това тази роса е много специална, тъй като притежава мощна лечебна сила. На сутринта хората трябва да се отъркалят в росната трева, за да са здрави през цялата година, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.