Необичайна находка на Земята променя хилядолетната ни история (ВИДЕО)

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим!

Споделете, ако статията ви е харесала!

Учени попаднали на необичайни факти и находки в недрата на Земята, които ще помогнат на експертите по-добре да изучат историята на планетата ни

Необичайна находка в недрата на Земята ще промени хилядолетната ни история. Учени открили, че в недрата на планетата ни съществуват огромни водни запаси и океани, които лежат на около 600 км в дълбочина.

Общият обем на животосъхраняващата течност надхвърля този, които съществува на повърхността на Земята, смятат експертите. Те посочват, че в мантията, изградена от скали, се крият огромни водоеми, които са затворени в специфичен минерал, който носи името рингвудит (ringwoodite), пише Live Science, цитирано от БЛИЦ.

рингвудит

Рингвудит – най-необичайната находка на Земята

Проучването на тези огромни залежи от вода ще позволи на специалистите да научат по какъв начин се е зародил и съществува вече толкова милиарди години водния цикъл на планетата ни, както и по какъв начин с придвижването на тектоничните плочи става обменът на вода от подземните резервоари и водоемите на повърхността на нашата Земя.

Скалната мантия представлява пласт от скални образувания с много висока температура, която се намира между кората на Земята и нейното ядро. Учените са установили, че съществува и друг, преходен слой, на отстояние от 400 до 650 км от повърхността на планетата ни, в който в уникални минерали се съдържа огромно количество вода.Изследователите са направили редица опити с минерала рингвудит, на който е въздействано чрез сеизмични вълни, които са преминавали под повърхността на територията на Америка. Така те попаднали на уникалната находка, при която се оказало, че този мистериозен материал, който тече навътре към недрата на Земята, се разтопява, когато пресича граничния слой на преходната и долната зона на земната мантия. Това разкри Брандън Шманд, водещ сеизмолог от Университета в Ню Мексико. Експертът допълва, че откритото под повърхността на планетата ни количество вода може да надхвърли това, което съществува като части на Световния океан.

Учените са анализирали начинът, по който се разтопява материалът рингвудит чрез използването на високочестотни сеизмометри.

Експертите установили, че вълните забавят своето движение, което е сигурно доказателство на факта, че минералът се разтопява някъде на границата между двата слоя. Още едно чудо на Земята!

сподели бутон

loading...

Споделете, ако статията ви е харесала!

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим

Няма коментари

Добавете коментар