Необичайна находка променя хилядолетната история на Земята

0
812

Учени попаднали на необичайна находка в недрата на Земята. Тя ще помогне на експертите  да изучат историята на планетата ни по-добре

рингвудит
Рингвудит – най-необичайната находка на Земята Сн: ФБ

Необичайна находка в недрата на Земята ще промени хилядолетната ни история. Учени открили, че в недрата на планетата ни съществуват огромни водни запаси и океани, които лежат на около 600 км в дълбочина.

Общият обем на животосъхраняващата течност надхвърля този, които съществува на повърхността на Земята, смятат експертите. Те посочват, че в мантията, изградена от скали, се крият огромни водоеми. Те са затворени в специфичен минерал, който носи името рингвудит (ringwoodite), пише Live Science, цитирано от БЛИЦ.

Проучването на тези огромни залежи от вода ще позволи на специалистите да научат по какъв начин се е зародил и съществува вече толкова милиарди години водния цикъл на планетата ни. Както и по какъв начин с придвижването на тектоничните плочи става обменът на вода от подземните резервоари и водоемите на повърхността на нашата Земя.

Скалната мантия представлява пласт от скални образувания с много висока температура. Тя се намира между кората на Земята и нейното ядро. Учените са установили, че съществува и друг, преходен слой, на отстояние от 400 до 650 км от повърхността на планетата ни. В неговите уникални минерали се съдържа огромно количество вода.Изследователите са направили редица опити с минерала рингвудит. Въздействано е  чрез сеизмични вълни, които са преминавали под повърхността на територията на Америка. Така те попаднали на уникалната находка. Оказало се, че този мистериозен материал, който тече навътре към недрата на Земята, се разтопява, когато пресича граничния слой на преходната и долната зона на земната мантия. Това разкри Брандън Шманд, водещ сеизмолог от Университета в Ню Мексико. Експертът допълва, че откритото под повърхността на планетата ни количество вода може да надхвърли това, което съществува като части на Световния океан.

Учените са анализирали начинът, по който се разтопява материалът рингвудит чрез използването на високочестотни сеизмометри.

Експертите установили, че вълните забавят своето движение. Това е сигурно доказателство на факта, че минералът се разтопява някъде на границата между двата слоя. Една находка още едно чудо на Земята!

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.