Страшната истина за мухъла по храната

0
544

Със сигурност занапред ще промените тактиката с мухлясалите храни

Няма никакво съмнение, че след като научите страшната истина за мухъла по храната, ще ви настръхнат косите.

храната
Със сигурност занапред ще промените тактиката с мухлясалите храни

Според учените неприятните плесени съществуват от около три милиарда години. Изследванията върху тях са открили не само техните отрицателни страни, а и са довели до появата на пеницилина. Именно той е първият използван антибиотик, който спасява живота на милиони хора.

Други полезни форми на мухъла са тези, които се употребяват за производството на различни видове сирена и приготвянето на соев сос. Трябва да отбележим, че леко щипещият вкус на газираната вода, също се дължи на мухъла.
Именно той е в основата на производството на лимонената киселина, която се използва в безалкохолните напитки.

Освен това някои форми на плесен се използват в селското стопанство за подобряване на почвата. Разбира се въпреки тези ползи, не трябва да се забравя и за вредите, които мухълът може да нанесе.



Може би често ви се случва изваждайки зеленчуците от хладилника да откриете, че от едната страна са превзети от мухъл. Със сигурност сте забелязвали и наличието на белезникави петна по хляба. А запитвали ли сте се дали е безопасно да консумирате храните, по които вече се е появил мухъл?

Д-р Айлса Хокинг, е един от водещите специалисти в Министерството на земеделието и храните в САЩ. Тя е категорична, че в никакъв случай не се препоръчва да изрежете онази част, която е покрита от мухъл и да изядете уж здравата на пръв поглед част.

Истината е, че клетките на мухъла могат да проникнат много лесно и в уж на пръв поглед здравия продукт, дори и да не ги виждате. Това означава, че веднъж появили се върху някаква храна, те може да са я обхванали цялата.

Плесента, появяваща се върху хранителните продукти може да бъде различна на цвят – зелена, черна, розова, сива, жълта, бяла… сивите и жълтите петна на мухъл обаче се оказват най-опасни. Причината за това е, че отделят афлатоксини. Сивият вид мухъл е най-издръжлив. Той може да се развие върху всякаква повърхност и притежава способността да проникне дълбоко в нея.

Бялата плесен, която засяга най-често сиренето и хляба, също е доста опасна за хората. Най-благоприятната среда за разпространението й, са дървените повърхности. Именно поради тази причина специалистите препоръчват да ги миете по-често.

В никакъв случай не си позволявайте да изядете плод, който е осеян с черна плесен. Дори на пръв поглед да виждате, че има здрава част, трябва да знаете, че това не е така и по този начин може да си създадете сериозни здравословни проблеми, пише zdrave.to.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.