Ето защо често ви е студено

0
681

Различни са причините за засиленото усещане за студ

Колкото и невероятно да ви звучи, дори в летните горещини на някои хора им е студено.

студено
Различни са причините за засиленото усещане за студ

Разбира се за това си има редица причини. На първо място трябва да отбележим, че хората усещат температурните промени по различен начин. Докато на едни им е горещо при температура 25 градуса, то на други може да им е студено. В това няма нищо странно.

Истината е, че температурата на тялото се регулира от сложен механизъм от системи. Като вид външен термометър действа хипоталамусът в мозъка. Именно той изпраща сигнали за контролиране на загряването или охлаждането на тялото. Под негов контрол е и обема на работата на щитовидната жлеза.

Тя на свой ред също играе много важна роля, тъй като регулира метаболизма и изгарянето на калории, които генерират енергия и топлина.



В нередки случаи хората, на които винаги им е студено, имат сериозни здравословни проблеми. Ето кои са най-често срещаните от тях:

Недостатъчно сън
Колкото и странно да ви звучи, недостатъчния сън също може да засили многократно усещането ви за студ. В резултат на редица проучвания, учените са стигнали до извода, че недостатъчният сън, увеличава загубата на топлина от краката и намалява загубата на топлина от ръцете.

Анемия
Обикновено тя е сред най-често срещаните причини за нетолерантност към студа. Това чувство се засилва още повече, ако ръцете и краката ви, са студени през целия ден.
Това се дължи на факта, че при наличието на анемия, организмът ви не разполага с достатъчно здрави червени кръвни клетки, нужни за доставянето на кислород. Тъй като организмът използва наличните такива, това води до промяна в циркулацията на кръвта.

Тегло под нормата
Ако сте твърде слаби, то несъмнено организмът ви не разполага с достатъчен запас от мазнини. Всеизвестен е фактът, че мастната тъкан действа като изолация от студа. Освен това организмът ви не разполага с достатъчно калории, от които при изгарянето да получи енергия и топлина. Тъй като всичко това води до забавяне на метаболизма, усещането за студ се изостря.

Анорексия
За никого не е тайна, че това е състояние, при което храненето е сериозно нарушено. Това пък на свой ред води до загубата на сериозно тегло за кратък период от време. Тъй като в организма ви има твърде малко мазнини, от нужните за поддържането на топлината, се засилва усещането за студено.

Диабет
Хората с високо ниво на кръвната захар и недобре регулиран диабет, също имат непоносимост към студено. Тъй като това състояние често засяга нервите, често засяга усещането за топлина на ръцете и краката, пише puls.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.