Столична община организира безплатни белодробни прегледи до края на годината

0
545

В България белодробните заболявания бележат своя пик в последните години. В световен мащаб, статистиките показват, че болестите на белия дроб са сред топ 5 от причиняващите смърт.

белодробни Поради тази причина Столична община инициира кампания за безплатни белодробни прегледи. Тя започна на 10 май и ще тече до края на годината. Ще се извършват прегледи два пъти месечно на хората, които са от рискови групи, склонни към белодробни заболявания.

През месеците юли и август прегледи няма да се провеждат. Един от начините за изследване на дихателната дейност е посредством спирометър. Тестването е него напълно безболезнено. Необходими са не повече от 10 минути. Пациентът диша в това устройство. То измерва количеството на въздуха в белите дробове.

Все по-често сред децата се срещат заболявания като инфекции на долните дихателни пътища и астма. Тези заболявания имат своите причини.

Пулмолозите информират, че четирите най-опасни белодробни заболявания са хроничната обструктивна белодробна болест, острата инфекция на долните дихателни пътища, ракът на белия дроб и туберкулозата.



Голям процент от заболелите са в следствие тютюнопушене или живот в замърсена среда. Констатирано е увеличение на смъртността от хронични белодробни заболявания. Пушенето на родителите в къщи е особено рисково за здравето на децата. Дори и да правят това под аспиратора, опасността остава. Замърсеният въздух е следващият рисков фактор, причиняващ опасните белодробни заболявания. Трябва да знаете, че дневно в страната живота си губят 10 човека, болни от рак на белите дробове. Медицинските статистики говорят, че около 10 % българи са болни от ХОББ и съвсем малка част от тях се лекуват.

Тестовете и профилактичните прегледи на белите дробове са предимно за тези, които се оплакват от необяснима и безпричинна кашлица или пък не им достига въздух при определено усилие – ходене, изкачване на стълби, тичане и др.

За да се възползвате от безплатните белодробни прегледи, трябва предварително да си запишете час на телефон 0 700 10 126. Няма да се преглеждат хора без предварително записан час.

 

 

 

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.