Столична община организира безплатни белодробни прегледи до края на годината

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим!

Споделете, ако статията ви е харесала!

В България белодробните заболявания бележат своя пик в последните години. В световен мащаб, статистиките показват, че болестите на белия дроб са сред топ 5 от причиняващите смърт.

белодробни Поради тази причина Столична община инициира кампания за безплатни белодробни прегледи. Тя започна на 10 май и ще тече до края на годината. Ще се извършват прегледи два пъти месечно на хората, които са от рискови групи, склонни към белодробни заболявания.

През месеците юли и август прегледи няма да се провеждат. Един от начините за изследване на дихателната дейност е посредством спирометър. Тестването е него напълно безболезнено. Необходими са не повече от 10 минути. Пациентът диша в това устройство. То измерва количеството на въздуха в белите дробове.

Все по-често сред децата се срещат заболявания като инфекции на долните дихателни пътища и астма. Тези заболявания имат своите причини.

Пулмолозите информират, че четирите най-опасни белодробни заболявания са хроничната обструктивна белодробна болест, острата инфекция на долните дихателни пътища, ракът на белия дроб и туберкулозата.Голям процент от заболелите са в следствие тютюнопушене или живот в замърсена среда. Констатирано е увеличение на смъртността от хронични белодробни заболявания. Пушенето на родителите в къщи е особено рисково за здравето на децата. Дори и да правят това под аспиратора, опасността остава. Замърсеният въздух е следващият рисков фактор, причиняващ опасните белодробни заболявания. Трябва да знаете, че дневно в страната живота си губят 10 човека, болни от рак на белите дробове. Медицинските статистики говорят, че около 10 % българи са болни от ХОББ и съвсем малка част от тях се лекуват.

Тестовете и профилактичните прегледи на белите дробове са предимно за тези, които се оплакват от необяснима и безпричинна кашлица или пък не им достига въздух при определено усилие – ходене, изкачване на стълби, тичане и др.

За да се възползвате от безплатните белодробни прегледи, трябва предварително да си запишете час на телефон 0 700 10 126. Няма да се преглеждат хора без предварително записан час.

 

 

 

 

 

loading...

Споделете, ако статията ви е харесала!

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим

Няма коментари

Добавете коментар