Задава се страшна кървава Луна

0
888

Това ще е най-дългото лунно затъмнение за 21 век

Звездните специалисти разкриват, че се задава страшна кървава Луна. Що се отнася до планетата Марс, то тя ще бъде най-ярката планета, гледана от Земята от 15 години насам.

луна
Това ще е най-дългото лунно затъмнение за 21 век

Част от населението по света ще могат да се нарекат щастливци, защото ще имат възможността да се насладят на продължително лунно затъмнение, отбелязва space.com.

Червената планета ще достигне точно онази точка от своята орбита, която е точно противоположна на слънцето в небето и се нарича от специалистите „опозиция“.
През тази година ще имаме възможността да наблюдаваме Марс от най-близкото възможно разстояние и това ще се случи за пръв път от 15 години насам.

Марс и Земята обикалят орбита около Слънцето на различно разстояние от него. Имайки предвид, че земята е по-близо, то е съвсем нормално това, че прави една обиколка, по-бързо от Марс.
Приблизително веднъж на всеки две години Земята, Слънцето и Марс застават в права линия, равнявайки се по опозицията на Марс.



През тази година опозицията ще се случи точно на 27 юли. Марс пък ще се доближи най-много на 31 юли. Тогава ще имаме възможността да виждаме най-ярко червената планета.
Запознати припомнят, че преди 15 години, Марс е била на разстояние от Земята 56 млн. км.

През тази година Червената планета ще е малко по-далеч – 57.6 млн. км. Разликата е, че този път Марс ще бъде доста по-ярък от обикновено, твърдят специалисти.
Въпреки това далеч не може да се твърди, че Марс ще е толкова ярък, че ще изглежда като пълна Луна. Специалистите са категорични, че това са пълни измислици.

Червената планета ще може да бъде видяна на небето като ярка звезда. Другият червен обект на небосвода, ще е луната, именно поради тази причина се нарича кървава Луна. Тя обаче ще остане с този цвят само за няколко часа. Това ще се случи в същия ден, в който Марс ще достигне опозиция, а Луната ще премине през най-дългото пълно лунно затъмнение за този век.

На 27 юли всички онези, които ще имат възможността да наблюдават от Близкия Изток, Африка, Южна Азия и Индийския океан, ще се насладят на пълното лунно затъмнение. То ще е уникално дълго – 1 час и 43 минути. В това общо време са включени и частичните фази на затъмнението.

Луната ще остане в сянката на земята близо четири часа, посочват специалистите. Те припомнят, че лунните затъмнения се получават, когато луната влезе в сянката на планетата ни, точно от обратната страна на Слънцето.
За разлика от слънчевите затъмнения, лунните могат да се наблюдават абсолютно безопасно дори и с невъоръжено око, пише Блиц.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.