Ето какво да направите когато детето ви отговаря

0
285

Първо изяснете причината, довела до подобно поведение

Едва ли има родител, който да не е изпадал в ситуацията да се кара на детето си или да го поучава, а то да му отговаря.

детето
Първо изяснете причината, довела до подобно поведение

Трябва да сте наясно, че този момент неминуемо настъпва. До известна възраст детето изпълнява безропотно всичко, което кажете. На по-късен етап обаче започва да ви отговаря и то доста троснато и дори заканително.

Ето какво съветват психолозите да направите, щом изпаднете в такава ситуация:

– В никакъв случай не реагирайте веднага. Колкото и да ви е трудно, първо пребройте до 10 или дори до 20 и едва след това реагирайте. От репликата ви зависи дали ще подобрите или ще влошите още повече ситуацията. Не бъдете твърде снизходителни, защото това може да влоши още повече отношенията с детето ви и да доведе до още по-проблемно поведение от негова страна. Прекалената строгост пък може да го накара да наруши или изцяло да прекъсне комуникацията си с вас. А може и да засили стремежа му да се наложи и да властва над вас.



– Често пъти не родителите са причината за яростта на отрочето им. Те просто влизат в ролята на изкупителна жертва. Ако детето е наясно, че няма да има сериозни последствия, то може да каже или направи всичко срещу вас. Най-важно е да не повишавате тон и да не бързате да му отговаряте. Първо се успокойте и след това кажете с по-строг тон на отрочето си, че разговорът ще продължи малко по-късно.

– Не забравяйте, че децата чуват много неща от вашите разговори, от връстниците си и от учителите си. Често пъти подражават умишлено като дори си правят труда да запомнят същите думи или израз. В нередки случаи те запомнят възможно най-неподходящите думи. Това е едно от логичните обяснения на отговарянето, троскането и използването на неприлични думи от страна на детето ви. Най-добре би било да му обясните, че те не са уместни.

– След като вече сте си изяснили причината, поради която детето ви се държи по този начин, трябва да поставите граници. Предупредете го, че бъдещите словесни своеволия няма да останат ненаказани. От огромна важност е обаче тези правила да бъдат установени, когато сте в добри отношения, а не когато сте в конфликт.

Не забравяйте, че е много важно първо да установите каква е причината за това му поведение. Имайте предвид, че е от огромна важност начинът, по който вие се държите с хората около вас, защото децата попиват поведението ви, пише pik.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.