Бойко Борисов направи отчет пред НС за българското европредседателство

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим!

Споделете, ако статията ви е харесала!

Току що премиерът Бойко Борисов направи отчет пред НС за постигнатите резултати от българското европредседателство. Представеният доклад е подробен и изчерпателен

Внесеният в НС доклад се състои от  135 старини отчет и над 100 страници допълнителна информация.

Бойко Борисов

Бойко Борисов чете доклада пред депутатите в НС

Премиерът Бойко Борисов отчете, че българското председателство е започнало 6 месеца по-рано, заради Брекзит. По принцип във Великобритания трябваше да се проведе европредседателството през през първите 6 месеца на 2018, а в България през следващите 6.

Това е първото председателство на България и е било истинско предизвикателство за страната.

Премиерът благодари на всички, които са взели участие в организирането и провеждането. Това включва цялата администрация, евродепутатите, полиция, армия и военна полиция, които са били ангажирани с охраната и реда.

Мотото “Съединението прави  силата” се превърна в девиз на цялото европредседателство.

При започване на европредседателството е имало 105 отворени законодателни досиета. След 6 месеца са постигнати 46 споразумения.

Още 39 законодателни досиета са били придвижени напред.

Постигнати са допълнително 58 заключения на Съвета, 1 заключение на председателството и още 17 доклада за напредъка.

Постигнатите резултати по време на българското европредседателство не са никакъв политически ПР. Такава е политическата реалност за развитие на Балканите и на Европа, коментира Бойко Борисов.

Премиерът е категоричен, че работата по изпълнение на останалите досиета ще продължи и по време на Австрийското европредседателство.

Европейските партньори са обединени да продължават диалога с Турция. Намалено е  напрежението, което е стратегическо за общата сигурност на ЕС, коментира Бойко Борисов.

Европейският съвет приема, че Турция е ключов партньор.

В заключение премиерът каза, че не трябва да изпускаме значимия исторически шанс да надграждаме европейското доверие към България.

 

loading...Споделете, ако статията ви е харесала!

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим

Няма коментари

Добавете коментар