Бойко Борисов направи отчет пред НС за българското европредседателство

0
295

Току що премиерът Бойко Борисов направи отчет пред НС за постигнатите резултати от българското европредседателство. Представеният доклад е подробен и изчерпателен

Внесеният в НС доклад се състои от  135 старини отчет и над 100 страници допълнителна информация.

Бойко Борисов
Бойко Борисов чете доклада пред депутатите в НС

Премиерът Бойко Борисов отчете, че българското председателство е започнало 6 месеца по-рано, заради Брекзит. По принцип във Великобритания трябваше да се проведе европредседателството през през първите 6 месеца на 2018, а в България през следващите 6.

Това е първото председателство на България и е било истинско предизвикателство за страната.

Премиерът благодари на всички, които са взели участие в организирането и провеждането. Това включва цялата администрация, евродепутатите, полиция, армия и военна полиция, които са били ангажирани с охраната и реда.



Мотото „Съединението прави  силата“ се превърна в девиз на цялото европредседателство.

При започване на европредседателството е имало 105 отворени законодателни досиета. След 6 месеца са постигнати 46 споразумения.

Още 39 законодателни досиета са били придвижени напред.

Постигнати са допълнително 58 заключения на Съвета, 1 заключение на председателството и още 17 доклада за напредъка.

Постигнатите резултати по време на българското европредседателство не са никакъв политически ПР. Такава е политическата реалност за развитие на Балканите и на Европа, коментира Бойко Борисов.

Премиерът е категоричен, че работата по изпълнение на останалите досиета ще продължи и по време на Австрийското европредседателство.

Европейските партньори са обединени да продължават диалога с Турция. Намалено е  напрежението, което е стратегическо за общата сигурност на ЕС, коментира Бойко Борисов.

Европейският съвет приема, че Турция е ключов партньор.

В заключение премиерът каза, че не трябва да изпускаме значимия исторически шанс да надграждаме европейското доверие към България.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.