Това е най-мръсното място в хладилника. Ето как да се предпазите

0
462

Опитайте се да избегнете тази опасност

Вероятно неведнъж сте си задавали въпроса кое е най-мръсното място в хладилника.

хладилника
Опитайте се да избегнете тази опасност

Този уред е предназначен за съхраняване на храна и продукти, които се развалят твърде бързо. Оказва се обаче, че хладилникът има и скрити опасности, освен полезността му.

Екип от британски учени твърди, че едно от отделенията на хладилника винаги е най-замърсено. До това заключение са стигнали, основавайки се на редицата изследвания, които са провели. Според тях именно в тази част на хладилника се натрупват опасни бактерии като салмонела, ешерихия коли и други.

Те твърдят, че отделението за плодове и зеленчуци, е най-мръсното и опасно място в хладилника. Редицата изследвания, наблюдения и проучвания, извършени от екипа британски учени сочат, че нивото на патогенните микроорганизми, които обитават тази част на хладилника е многократно завишено. Само за сравнение те посочват, че това място съдържа 750 пъти повече микроорганизми в сравнение със стандартните замърсявания. Смята се, че такива замърсявания не крият опасности за човешкия организъм.



Резултатите от проведените изследвания сочат, че в отделението за плодове и зеленчуци в хладилника се натрупват до осем хиляди вредни бактерии. И то забележете това число се отнася за квадратен сантиметър.
Тук е мястото да споменем, че съгласно санитарните норми, които са в сила в Европа, на един квадратен сантиметър повърхност, върху която има храна, не трябва да се съдържат повече от 10 бактериални единици.

В този ред на мисли вероятно се досещате, че не е никак трудно да се превърнете в поредната жертва на животозастрашаващите патогени. За да не се случи това, е необходимо винаги да миете зеленчуците, преди да ги приберете в хладилника. Това обаче също крие известен риск, тъй като влагата е предпоставка за развъждане на гъбички и мухъл.

Това означава, че трябва да спазите още едно правило, за да се избавите от евентуални неприятности. И то е, че задължително трябва да подсушите плодовете и зеленчуците, след като сте ги измили и разбира се, преди да ги приберете в хладилника.
Освен това е необходимо да миете отделението за плодове и зеленчуци поне веднъж в месеца. Добре е това да става с топла сапунена вода.

Експертите посочват, че като цяло няма да е грешка, ако хладилникът бъде посочен за най-мръсното място в кухнята. Преди известно време специалистите по инфекциозни заболявания излязоха с предупреждение, че кондензаторът на хладилника може да се превърне в развъдник на плесени.

Всички специалисти по здравословно хранене са категорични, че не е нужно да зареждате хладилника с твърде много продукти. В противен случай рискувате в него да се настанят удобно микроорганизми, които могат да предизвикат хранителни отравяния, пише zdrave.to.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.