Ценни съвети от спасители във връзка с опасното мъртво вълнение

0
359

Мъртвите вълнения ще останат до началото на септември

Спасители дадоха няколко ценни съвета, които могат да ви избавят от мъртвото вълнение.

мъртвото вълнение
Мъртвите вълнения ще останат до началото на септември

Макар мнозина да подценяват мъртвото вълнение, то всъщност е доста сериозен проблем, който може да ви коства дори живота. Спасителите посочват, че само в рамките на едно денонощие жертви на това явление, са станали 10 човека.

Причина за повишения риск е фактът, че през отпускарския месец август водните маси се придвижват по посока от брега към морето под формата на подводно течение.
В същото време този сериозен риск остава скрит за летовниците, тъй като на пръв поглед морето изглежда спокойно.

Въпреки предупрежденията на спасителите и указанията на табелите, всяка година мъртвото вълнение взима в жертва доста хора. Основната причина за това е, че преобладаващата част от тях подценяват проблема.



Старши-спасителят от Северния плаж в Бургас Петър Русев, е с над 20-годишен стаж зад гърба си. Именно той разкри няколко много ценни съвета, които биха ви спасили при наличие на опасното мъртво вълнение.

Той посочва, че най-опасно е, когато се появи т.нар. вятър „мелтем“. Той представлява комбинация от голямо вълнение и мъртво течение. Това явление води до образуването на коварни дънни ями и течения.

Един от най-ценните съвети, които дава Петър Русев към летовниците, е да не пренебрегват съветите на спасителите. В случай, че се намират на неохраняем плаж, могат да се ориентират по вятъра. Той посочва, че най-голяма опасност крият северните ветрове. Те са ясен знак, че започва ветрова вълна, която издълбава дъното.

Така коварните дънни ями се превръщат в капани, в които за съжаление попадат немалка част от летовниците. В този ред на мисли Петър Русев посочва, че ако чуете в прогнозата за времето, че се очаква северен вятър по плажовете, трябва да бъдете особено предпазливи. Най-добре е при подобна ситуация изобщо да не влизате във водата.

Южният вятър пък предизвиква точно обратното явление – той „събаря“ вълнението и морето започва да се успокоява.

Старите рибари и спасителите се ориентират за мъртвото вълнение и по птиците. Петър Русев споделя, че с годините е забелязал, че ако чайките и гларусите кацат насред вълните, това е ясен знак, че предстои оправяне на времето. Това пък на свой ред означава, че няма да има скрити опасности.

Спасителят предупреди, че летовниците не трябва да се успокояват, тъй като през следващите дни отново се очаква мъртво вълнение. Той подчертава, че до началото на септември и спасители и летовници, трябва да са нащрек, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.