Няма да повярвате от какво могат да ви предпазят патладжаните

0
343

Ще се изненадате колко ползи можете да извлечете от този зеленчук

Оказва се, че патладжаните не само са вкусна и здравословна храна, а могат да ви предпазят и от сериозни здравословни проблеми.

патладжаните
Ще се изненадате колко ползи можете да извлечете от този зеленчук

Вероятно преобладаващата част от вас са наясно с факта, че патладжаните притежават редица полезни свойства. Препоръчително е да се консумират преди пълното им узряване, т.е., преди да станат с тъмно лилав цвят.

Когато това се случи, патладжаните се обезвкусяват до голяма степен, губят част от полезните си свойства и целулозата им доста загрубява.

Екип учени е стигнал до извода, че благодарение на съдържащото се в тях съединение от типа SRG, те са своеобразно предпазно средство срещу пет вида ракови заболявания. Този зеленчук може да държи далеч от вас рак на матката, рак на шийката на матката, рак на мозъка, рак на гърдата и рак на пикочния мехур.



Едно от основните му преимущества е, че съдържа солидно количество минерали и витамини, а в същото време калориите, са много малко. Така например в 80 гр. патладжан, се съдържат едва 20 калории. В същото време с това количество калории, човек осигурява на организма си 1 г. белтък, 3 г. целулоза, калий, както и витамините С и К.

На практика това означава, че колкото и патладжани да си хапнете, няма място за притеснения, че това ще се отрази зле на фигурата ви. Разбира се тук е мястото да направим изключително важното уточнение, че това условие важи само в случай, че не сте добавили мазнина или различни видове мазни сосове.

В този зеленчук се съдържат и немалки количества антоциани. Именно те са тези, които осигуряват необичайния цвят на този зеленчук. Резултатите от проучване сочат, че един от съдържащите се в патладжаните антоциани, се нарича насунин. Именно той създава изключително ефективна защита на клетките от специфични увреждания.

Полезните им свойства далеч не се изчерпват дотук. Те подсилват сърцето, намаляват значително риска от появата на сърдечносъдови проблеми и не на последно място – намаляват нивото на лошия холестерол. За никого не е тайна, че високите нива на лош холестерол, са изключително коварни за здравето. Те могат да се окажат в основата на редица здравословни проблеми.

Малко известен факт е и че лилавият зеленчук нормализира нивата на кръвната захар. Освен това той предпазва до известна степен организма от развитието на диабет. Тези му свойства се дължат на съдържащите се в него полифеноли.

Диетолозите препоръчват горещо консумацията на патладжани от хората, които биха искали да свалят някой и друг килограм. Истината е, че този зеленчук засища глада за доста дълго време, пише pik.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.