7  неща, които пречат при възпитание на детето

0
598

Когато станем родители не си даваме сметка каква отговорност лежи на плещите ни. От момента на раждането до навършване на пълнолетие, ние сме отговорни за това да дадем добро възпитание на детето. Често обаче допускаме грешки, не защото не го обичаме – напротив – прекомерната обич ни кара да вършим неща, които не са полезни за него.

7 неща, които да не правим в името на доброто възпитание на детето

деца Преди всичко трябва да си дадем сметка, че самото възпитание включва не само как се държим с него, но и какво е нашето поведение. Децата копират родителите си, затова трябва да сме изключително внимателно какво говорим и вършим, особено в тяхно присъствие.

1. Ако отговаряме вместо детето

Въздържайте се да отговаряте от името му, без значение дали го питат как се казва, или какво ще яде. Тази практика го обезличава като личност и може да доведе до катастрофални последици.

2. Да искаме да сме приятели с детето

Да си приятел с него ти не е присъщо за един родител. Нашата роля е да ги възпитаваме, да им даваме добър пример в живота, а не да ги следим и да се размотаваме заедно. Съвет: не се дръжте така, сякаш може да споделите всичко с него. Важно е то да изгради респект към вас, особено в годините преди пубертета, за да продължат отношенията ви в положителна посока.

3. Да правите всичко вместо детето

Когато то проходи и проговори, то вече може да се справя със света около себе си. Около 3 годишна възраст вече е способно да се облича само, да се храни. Позволете му да се учи, да бъде самостоятелно, дори понякога да греши. Това е много важно за жизнения му опит и ще му помогне за в бъдеще.



4. Да влияем на преценката им: вкус, облекло, вземане на решения

Дори да опитвате да наложите мнението си за нещо, вкуса си с добри намерения, това не е подходящо при възпитание му. Не натрапвайте вкуса си, оставете го само да избере какво иска, в какво вяра и какво му харесва. Така ще сте сигурни, че сте възпитали силна и индивидуална личност със собствено мнение и мислене.

Старайте се да не избирате какви подаръци иска то. То само може да каже дали иска ново яке, маратонки или играчка, нали? Все пак затова са празниците – за да си избере това, което то иска!

Детско полицейско АТВ от comsed.net

5. Да използваме системата с награди

Когато е малко, често се изкушаваме да използваме системата с наградите, за да му влияем. Например, изяж това и ще ти купя нова блуза. Или прибери се еди

6. Да бием детето с цел възпитание

Боят никога не е решение, особено що се отнася до възпитание на детето. Физическата разправа говори за безсилие, което се надмогва на принципа по-силният печели. Но това не е възпитателно. Не бийте детето си, покажете му по друг начин, че греши. Или не кажете: „Сега съм ядосан, по-добре да говорим утре“. Боят оставя трайни последици в детската психика и създава агресори.

7. Да искаме детето ни да бъде като нас

Детето ви има право на избор още с прохождането си. Не го лишавайте от него, защото го обезличавате. Не искайте да е като вас, искайте да е по-добро, като го оставите да избере само своя път. Защото само така ще открие всичко онова, което животът му предостави.

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.