Три слънца се появиха в небето! Поличба или природно чудо?

0
410

Тайнствено чудо или природно явление се появи в небето преди броени часове, след като три слънца неочаквано изгряха на небосвода

Три слънца се появиха в небето над Монголия. Тайнственото природно явление бе посрещнато изключително емоционално от местното население, което започна да влага смисъл на поличба, предсказваща бъдещето на страната.

Информация за рядко срещаното природно чудо бе разпространена светкавично от водещите световни агенции, сред които и БТА, пише Дневник.

tri slanca
Три слънца се появиха в небето

За успокоение на местните жители на Монголия, изгряването на три слънца в небето не е мистериозно чудо, а е природно оптическо явление. То носи научното име антелион. При него интересното е, че слънчевата светлина преминава във високите пластове на въздушното пространство, през ледени кристалчета.

За да се появи това природно чудо и три слънца едновременно да засветят в небето, важно условие е температурата на въздуха да стане по-ниска от минус 30 градуса по Целзий. Само така, въздухът, съставен от облаци, ледени кристалчета и пара, пречупва светлината от слънцето така, че да се получи оптическата измама.



Ледените кристалчета са с форма на шестоъгълници, те са плоски и са с диаметър от около 30 микрометра. Важно е те да са хоризонтално ориентирани, за да може светлината да преминава през тях.

Само така слънчевата светлина преминава през тях и се пречупва с отклонение от 22 градуса. Двете допълнителни отражения на Слънцето се получават, когато звездата ни е на линията близо до хоризонта и е на една и съща хоризонтална равнина с този, който наблюдава природното чудо, и на ледените кристалчета.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.