По тези няколко признака ще разпознаете лесно динята, съдържаща много нитрати

0
307

Бъдете особено внимателни при избора на този вкусен и полезен плод

При все, че краят на летния сезон е близо, динята все още често присъства на трапезата ни.

динята
Бъдете особено внимателни при избора на този вкусен и полезен плод

Не е никак трудно да познаете динята, която съдържа повече нитрати от допустимото. За целта обаче трябва да сте наясно с някои тънкости.

Често пъти хората наблягат на консумацията на този плод през месец август, тъй като тогава нямат никакви съмнения, че динята може да е зелена, както е в началото. Да, този риск не съществува, но пък за сметка на това има риск от това да попаднете на нитратна диня.

Вероятно всеки е наясно с опасностите от консумацията на такъв „деликатес“, но нека ги споменем отново. В такъв случай рискувате да се появи тежка алергия, гадене, а в нередки случаи може да се стигне и до увреждания на вътрешните органи.



Затова е най-добре да се предпазите предварително от всички тези проблеми и избирайки я да сте сигурни, че тя не съдържа повече от допустимото количество нитрати. Най-добре е да заложите на диня, която е възможно най-узряла, при това в естествена среда.

Ето и още няколко трика, благодарение на които можете да откроите лесно динята, съдържаща нитрати:

Едно от нещата, по които можете да познаете добрият плод, са вътрешните жилки. Колкото по-бледи и дебели са те, толкова по-лоша е динята. Същото правило важи и за неестествено наситения червен цвят на вътрешността й.

Именно поради тази причина най-добре би било да поискате от търговеца да разреже динята, преди да я купите. Имайте предвид, че вътрешността й трябва да е с еднакъв цвят, а кората й да не е твърде дебела.

Трябва да знаете също така, че ако динята пред очите ви изглежда перфектно и е с перфектни ивици и равномерен цвят по цялата обиколка, това не говори за нищо добро. Истината е, че тази диня е пъна с химия и едва ли бихте искали да си я купите.

Наличието на черни и бели семки в динята също говори за наличието на солидно количество нитрати в този плод. Същото важи и ако в средата на вътрешността й има огромна пукнатина. Това е знак, че тя е расла по неестествен начин, тъй като е била обработена с нитрати.

Можете да проверите динята за нитрати и в домашни условия. За целта потопете парче от нея в преварена и топла, но негореща вода. Оставете го да престои известно време. Ако динята съдържа твърде много нитрати, то не след дълго водата ще се оцвети в ярко червено. Естествената диня ще придаде само лек розов оттенък на водата, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.