Тези навици трошат колата ви и бъркат дълбоко в портфейла ви

0
376

Най-важното е да шофирате търпеливо и спокойно

Със сигурност никой от вас не би искал да потроши колата си, тъй като това несъмнено ще бръкне доста дълбоко в портфейла му.

колата
Най-важното е да шофирате търпеливо и спокойно

В следващите редове ще ви дадем няколко полезни съвета, които със сигурност ще ви помогнат да подобрите шофирането си, а това неминуемо ще намали амортизацията на колата.

Всеки шофьор е наясно, че престоят зад волана може да е много вълнуващ, но в същото време и много изморителен. Трябва да сте нащрек не само за пътните условия, а и за начина, по който вашата кола се държи на пътя.

Колкото по-дълго време сте собственик на даден автомобил, толкова повече навици придобивате в шофирането му. Имайте предвид обаче, че понякога тези навици може да са ви полезни, а друг път – да са във ваша вреда.



Ето кои са най-лошите навици, които трошат колата ви, без дори да го осъзнавате:

Ръката върху скоростния лост
Често пъти шофьорите поставят ръката им да си почине върху скоростния лост. Не правете това, тъй като са ви нужни и двете ръце, за да държите волана. Макар и малък, натискът, който ръката ви упражнява върху лоста оказва влияние върху синхронизаторите и скоростите. Това на свой ред пък уврежда скоростната кутия. Всеки е наясно, че това би ви коствало доста сериозна сума пари.

Зареждане на резервоара
Ако колата ви дълго време не е в движение, мръсотията, съдържаща се в бензина се отлага на дъното на резервоара. По този начин се формира утайка. След това тази мръсотия попада във филтрите или пък в горивната помпа, което е още по-лошо. Сами се досещате, че това води до сериозни повреди.
През зимните месеци е добре да оставяте резервоара си наполовина пълен, за да избегнете формирането на големи количества конденз. При зимни условия наличието на вода в резервоара може да ви създаде сериозни проблеми.

Постоянно натискате педала на спирачката
Препоръчително е да спазвате дистанция и да не натискате постоянно педала на спирачката, особено при спускане. В противен случай ще ви се наложи да сменяте доста често спирачните дискове и накладките. Не е изключено да се наложи да смените и спирачните апарати. За да избегнете инциденти по време на път, е добре преди да тръгнете да проверите състоянието на спирачните маркучи.

Освен това не забравяйте за неписаното правило, според което, ако изкачвате нагорнище на една предавка, то трябва да го спускате на същата предавка. По този начин ще избегнете прегряването на спирачките на вашия автомобил, пише auto.blitz.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.