Проф. Дамян Попхристов разкрива за първи път тайна от живота на великия Данте

0
421

Според проф. Дамян Попхристов,  Данте не е просто велик поет и писател

Проф. Дамян Попхристов доказва, че Данте е последовател на богомилите

Той е велика личност и това става ясно от редица доказателства.

Данте бил един от най-изявените последователи на богомилите. Тяхната мистика и истини е закодирал в „Божествена комедия“

Произведението „Божествена комедия“ на Данте не е обикновено литературно произведение.

В поредицата на Portal12.bg – Портал 12 гостува проф. Дамян Попхристов. Името на проф. Дамян Попхристов стана известно с написаните книги и с лекциите, които изнася за богомилите.



Сега проф. Попхристов разкрива пред нас, че между Данте и богомилите е имало връзка.

Писателят,  чието най-известно произведение е „Божествена комедия“, е членувал в обществото на патарените. Така се наричали италианските богомили.

Майката на Данте починала доста рано, но тя била член на обществото на патарените.  Затова Данте също станал част от тези хора.

По времето на Марко Ломбарди Данте пише „Божествена комедия“, затова богомилството присъства в неговия шедьовър.

Преди да напише „Божествена комедия“ и да я подари на човечеството, самият Данте изживява 4 страшни трагедии.

Първата е загубата на неговата майка. Втората е раздялата с Беатриче. Третата е смъртта на Беатриче, която умира твърде млада. И четвъртата е свързана с неговото изгнание. Имало е издадена смъртна присъда ако се върне във Флоренция, затова той никога повече не стъпва в родния си град.

Идеята за „Ад“ Данте признава, че е получил от Никодимовото евангелие, което е българското Евангелие. Христовото число 33 присъства навсякъде. Произведението е трилогия. Всяка част е разделена на още по 3 части. Всяка част се състои от по 33 реда.

Слизането в Ада всъщност  влизането в земния живот. Данте има въженце около кръста. Това е висше посвещение както при богомилите, така и при катарите.

Негов водач е Вергилий – друг значим посветен от древността.  Когато човек прави духовен напредък в живота, той задължително трябва да има духовен водач.

В Чистилището един ангел бележи челото на Данте с буквата „Ч“ 7 пъти. Чистилището представлява една стъпаловидна пирамида, която се състои от по 7 стъпала. Това са 7-те степени на посвещение. В Ада няма дяволи. Според богомилите, Адът и Раят са вътре в нас. Човек живее в едно от двете състояние, според това какви избори прави в живота.

В осмото небе на Рая Данте среща хора, облечени в бели дрехи. Това са висшите посветени от Всемирното бяло братство.

Не пропускайте видеото долу. От разказа на проф. Дамян Попхристов ще научите изключително интересни и непознати факти за първи път.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.