Пчелар с дългогодишен опит разкри лечебните свойства на видовете мед (I част)

0
826

Вероятно дори не сте чували за някои от видовете

Едва ли има човек, който да не е наясно с множеството полезни свойства на пчелния мед. Знаете ли обаче, че различните видове мед, могат да решат различни здравословни проблеми?

мед
Вероятно дори не сте чували за някои от видовете

В следващите редове ще ви разкрием кой мед за какво е полезен, основавайки се на напътствията на опитен пчелар с дългогодишен стаж в бранша.

Нека започнем първо с това, че пчелният мед датира от началото на новокаменната епоха, т.е. от преди повече от 15 хиляди години.
Съдържащите се в него калций, натрий, магнезий, желязо, калий, фруктоза, глюкоза, протеини и витамините В и С, подобряват значително здравето.

Освен това те убиват безпардонно вирусите, укрепват имунната система и притежават мощен противовирусен ефект.



Ето каква полза можете да извлечете от различните видове мед:

Мед от пирен
В случай, че сте попаднали на този рядък вид мед, то вие сте истински щастливци. Това, което го отличава, е леко горчивият му вкус. В южната ни съседка Гърция го смятат за истински деликатес. Една от основните му отличителни черти, е високата му пластичност. Освен това кристализацията му е изключително бавна. Достатъчно е само едно разбъркване, за да се превърне отново в течен. Поради наситеното съдържание на минерални вещества, този пчелен продукт е изключително ефикасен при заболявания на нервната система, на сърдечносъдовата система и при загуба на апетит.

Липов мед
Основната му външна характеристика е светлият кехлибарен цвят. Пчеларите дори го наричат безцветен. Приятният му и доста наситен аромат, както и невероятните му вкусови качества, далеч не са основните му предимства. Той ще ви е от огромна полза в борбата с бъбречни заболявания, стомашно-чревни заболявания, бронхит и възпалено гърло. Вкусовите му качества не винаги са еднакви. Те зависят от мястото, където е бил добит продуктът.

Мед от сладка детелина (комунига)
Зори само веднъж опитали от този мед, той със сигурност ще остави траен спомен в паметта ви. Няма да е пресилено, ако кажем, че никога няма да го забравите. Освен това не съществува абсолютно никакъв риск да го объркате с друг. Всичко споменато дотук се дължи на финия ванилов аромат и невероятния му вкус. Неслучайна ценителите на пчелните продукти държат да имат поне няколко бурканчета от него. Той действа разширяващо на кръвоносните съдове, справя се със сърдечносъдови проблеми и болести на стомашно-чревния тракт и нормализира метаболизма. Опитните пчелари са категорични, че ако досега не сте опитвали този вид мед, то несъмнено трябва да поправите тази грешка, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.