Пчелар с дългогодишен опит разкри лечебните свойства на видовете мед (II част)

0
946

Разкрийте лечебните свойства на всеки от тях

В първата част на този материал ви запознахме с някои от видовете пчелен мед и какви лечебни свойства имат те, основавайки се на напътствията на опитен пчелар.

мед
Разкрийте лечебните свойства на всеки от тях

В следващите редове ще ви запознаем и с останалите видове мед и за какво могат да ви бъдат полезни те.

Ето ги и тях:

Слънчогледов мед
Колкото и странно да ви звучи, съществува и такъв вид пчелен продукт. В момента, в който го опитате, ще усетите студени тръпки по езика. Той се харесва заради сладостта му и приятния и стипчив послевкус, който оставя. Това, което го отличава от останалите видове, е вискозната му консистенция и наситеният кехлибарен или светложълт цвят. Той е шампион по съдържание на глюкоза. Резултатите от последните проучвания сочат, че в него се съдържат голям процент от аминокиселините, необходими на човешкия организъм. За никого не е тайна, че без тях нормалният синтез на витамини е невъзможен.



Мед от еспарзета
Той се счита за изключително ценен и то с право. Еспарзетата, е сред най-ценните по нашите ширини многогодишни бобови треви. Със сигурност няма да е никак лесна задача да намерите този продукт на пазара. В него се съдържат солидни количества минерали, витамини, ензими, биоактивни агенти, аскорбинова киселина и каротин. Той ще ви изненада не само с приятния си аромат, а и с умерено сладкия му вкус.

Акациев мед
Опитните пчелари сочат, че от един хектар цъфтяща акация, биха могли да се добият около 350 кг. първокласен акациев мед, но само при наличието на благоприятни климатични условия. Той е един от сортовете, в които съдържанието на глюкоза и фруктоза е по равно. Едва ли бихте могли да намерите по-добър природен лек, ако страдате от безсъние или заболявания на нервната система.

Мед от кестен
Също като меда от пирен и този продукт е с леко горчив вкус и кристализира бавно. Основното предимство, което притежава, са мощните му антимикробни свойства. Ако го консумирате редовно, той несъмнено ще повиши защитните ви сили. Освен това оказва благоприятно влияние при наличието на проблеми с бъбреците и на стомашно-чревния тракт.

Мед от елда
Неслучайно той е сочен за един от най-полезните. В него се съдържат два пъти повече микроелементи и аминокиселини. Той е различен не само на цвят, а и на вкус в сравнение с останалите. По-тъмен е от останалите видове и гъделичка приятно гърлото при консумация. Използва се при настинки, кожни заболявания, анемия, авитаминоза, хипертония и разстройства на протеиновия метаболизъм, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.