Бай Минчо разкри тайната за крехко и хрупкаво кисело зеле за зимата

0
2197

Със сигурност ще си запишете тази рецепта в тефтерите

Есента е сезонът, в който почти всяка домакиня подготвя кисело зеле за зимата.

кисело зеле
Със сигурност ще си запишете тази рецепта в тефтерите

Вкусното кисело зеле е неизменна част от зимната трапеза. И то като всяко друго нещо обаче си има своите тънкости. Тях ще ни разкрие прочутият майстор на крехкото и хрупкаво кисело зеле – бай Минчо.

Той е категоричен, че от края на октомври до средата на ноември, е най-подходящият период за налагане на киселото зеле.
Киселото зеле не само е вкусно, а и много полезно за здравето. То съдържа витамините А, В6, В12 и С. Освен това то притежава способността да активизира обмяната на веществата.

Обикновено зелето се налага в пластмасови бидони. Съветът на бай Минчо е преди това да ги измиете много добре. Забравете за алуминиевите съдове, в тях не трябва да налагате кисело зеле. Ако пренебрегнете този съвет, съдът не само ще се разяде от млечната киселина, а зелето и сокът му ще поемат вредните вещества.



Най-подходящи за налагане, са късните сортове зеле. Другото условие, което е добре да спазите, е да подберете стегнати и твърди зелки.
Имайте предвид, че за бидон с вместимост 80 литра, са ви нужни около 35 кг. зеле.
След като се почистят горните листа на зелето, се издълбава кочанът и в него се поставя едра сол.

Ако това ви се струва твърде сложно и трудоемко занимание, можете да го пропуснете. В случай, че не сте сложили сол във всяка зелка, то тогава залейте зелето със саламура. Нея направете като към 1 литър вода добавите 30-40 гр. сол. Добре е за целта да се снабдите с т.нар. морска или едра сол. Ако обаче не разполагате с такава, можете да наложите зелето и с готварска сол.

Трябва да сте наясно с факта, че силно хлорираната или варовита вода може да развали зелето. Ако съдът, в който сте наложили зелето не разполага с канелка, то тогава задължително трябва да сложите маркуч, който да опира в дъното на бидона.

Ако искате да забързате ферментацията, можете да добавите шепа ечемик, кочан млечна царевица или шепа ориз. За цвят обикновено се поставят няколко глави червено цвекло или червено зеле. За аромат пък можете да добавите няколко парчета ябълка или дюля.

Най-добре е втасването на зелето да става при температура 20 градуса. Ако температурата е по-ниска, млечно-киселата ферментация ще се забави. Когато зелето е готово, сложете 2-3 клончета хрян, който ще изиграе ролята на консервант. Можете да използвате и натриев бензоат, който се продава в аптеките, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.