Ето как да познаете дали портокалите са вкусни

0
756

Важно е да подберете качествени плодове

Не след дълго и есента ще се претърколи, а след нея ще дойде зимата. Вероятно портокалите са едно от нещата, с които свързвате този сезон.

портокалите
Важно е да подберете качествени плодове

Много скоро портокалите ще залеят пазарите и супермаркетите. Няма да е грешка, ако кажем, че сезонът им вече е започнал. Този плод не само е изключително вкусен, а и полезен.

Той може да се използва не само за десерти, а и за приготвянето на вкусни ястия. Нерядко обаче се случва да си вземете портокали с отличен вид, но вкусовите им качества далеч не са тези, които сте си представяли.

Именно поради тази причина ще ви разкрием няколко трика, които ще ви гарантират, че портокалите, които ще купите, ще са вкусни и сочни.



Ето ги и тях:

Вдлъбнатини
Трябва да обърнете специално внимание на двете вдлъбнатини на портокала. Едната е отдолу, а другата – на мястото, на което е бил захванат за дървото. Дупката от горната част на портокалите, която е точно под дръжката им, трябва да е по-голяма. Това ви гарантира, че портокалът, който сте избрали, ще е сочен и сладък, и по всяка вероятност няма да има семки.

Цвят
Цветът на кората не винаги може да е показател, предвид, че в последните няколко години търговците предлагат боядисани портокали и мандарини. Ако обаче портокалите са естествено зрели, то кората им трябва да е наситено оранжева. Не си купувайте портокали, по чиято кора има безцветни или кафяви петна. Те разкриват, че плодът е започнал да се разваля.

Структура
След като вземете портокала в ръцете си можете да разберете начините, по които е транспортиран и обработван. Ако е твърде мек, това е знак, че е удрян и най-добре да не си го купувате. Плодът трябва да е леко мек, но в същото време и еластичен. Не се подлъгвайте и по прекалено твърдите портокали. Освен това е много важно консистенцията по цялата му повърхност да е еднаква.

Тегло
Това, по което можете да познаете лесно зрелия портокал, е теглото му. Предвид, че в него се съдържа повече сок, той несъмнено ще е по-тежък от онези плодове, които все още не са узрели както трябва. За да прецените доколко са узрели портокалите, вземете два плода с един и същ размер. По-тежкият от тях несъмнено ще е по-узрял и съответно по-сладък.

Разбира се преобладаващата част от портокалите се берат полузелени и узряват по време на транспортирането. Освен това вероятно ще се изненадате, но специалистите са категорични, че трябва да консумирате портокалите с бялата вътрешна кора. Именно там се съдържа най-голямото количество фибри и витамини, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.