Необикновената магия на Ел Камино

0
353

Всяка години по легендарния път Ел Камино минават милиони хора от различни части на света, за които това преживяване се превръща в едно от най-вълнуващите в целия им живот

Най-често поклонниците, наречени пилигрими, започват своето пътуване по Ел Камино от малкото селце Сен Жан Пие дьо Пор, намиращо се в Южна Франция, след което продължават през Пиренеите, района на Северна Испания, достигайки в крайна сметка и до заветната цел на самото пътуване – испанския град Сантяго де Компостела, в чиято катедрала със същото име се намират мощите на един от дванадесетте апостоли на Иисус Христос – свети Яков Зеведеев. Според легендата тленните му останки са пренесени от учениците му Теодор и Атанасий след обезглавяването му от цар Ирод Агрипа в Йерусалим през 44 г. в района на испанската провинция Галисия.

ел камино
Всяка години по легендарния път Ел Камино минават милиони хора от различни части на света, за които това преживяване се превръща в едно от най-вълнуващите в целия им живот

В началото на IX в. посветеният на вярата отшелник Пелагий съобщава за появата на мистериозна светлина над гората, в която са погребани мощите на апостола, което впоследствие става причина крал Алфонсо II от Астурия да построи на мястото, наречено Campus Stellae, храм и манастир, превърнали се в едни от най-почитаните места за поклонение на християните.

Известни са няколко маршрута, от които най-популярен е 800-километровият френски маршрут, за който има данни, че съществува от над 1000 години. Ел Камино се счита за изминат, при условие че пилигримът успее да извърви минимум сто километра, като се допуска и придвижването с кон или велосипед, но в този случай трябва да бъдат изминати най-малко двеста километра. Достигайки Сантяго де Компостела, всеки един от поклонниците по Ел Камино получава специален документ, удостоверяващ успешния финал на начинанието.



loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.