Преди маите сме! Прабългарите имат най-стария календар(ЮНЕСКО го призна-виж още)

0
515

Прабългарите са имали най-стария календар

Най-старият календар принадлежи на нашите праотци. Прабългарите по това постижение са задминали и маите. Досега те се считаше, че са притежавали най-древния календар на света.

Най-точният и стар календар на света е прабългарският. В последно време много институции и организации се опитва да изтрият славната история на държавата ни и на народа ни.

Прабългарите имали най-стария календар, сн. Фейсбук

По необясними причини или по.-точно за да се харесват на силните на деня държави.

Но ние като народ трябва да помним, да не забравяме и да се гордеем с историята си. Такъм повод за гордост е прабългарския календар.



Той е признат за най-точени стари още през 1976 година от ЮНЕСКО. Посочен е и за предшественик на китайския, за когото се знае по света. А за нашия-не.

С изследването на прабългарския календар се е занимавал още проф. Васил Златарски и Димитър Съселов.

Освен това той е бил обект на изследвания от плеяда известни учени в областта на историята и астрономията.

С него са се занимавали и астрономът акад. Никола Бонев и акад. Д.Мишев.

Новата година е започвала през най-късия ден в годината-зимното слънцестоене и той е 21 декември. Той не е участвал в никой месец, не е участвал и в никоя седмица.

Той е бил нулев, самостоятелна единица в календара.

Прабългарите са го наричали Ени-Алем. Познат е и до днес, познат като Енин ден или Еднажден. Останалите 364 дни от годината се разпределяли по следния начин.

Те били подредени в четири еднакви тримесечия-сезони.

Били са дълги 91 дни или разделени в 13 седмици. Това е позволявало всеки сезон, а и годината винаги да започва в неделя.

Според календара на прабългарите това е бил първия ден в седмицата.

Както и днес, всяка четвърта година е била високосна. Китайският календар е копирал успешно нашия. Там разделението е била в дванадесетгодишни и шестнадесетгодишни цикли.

В прабългарският календар е бил мишка, а в китайския той е свиня. Ето как се разпределят и останалите зодии: свиня, мишка, вол, тигър, заек, змей, змия, кон, маймуна, коч, петел, куче.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.