Разкриха тайната на перфектната чаша кафе

0
333

Запознайте се с тънкостите

Денят на преобладаващата част от хората започва с чаша ароматно кафе.

кафе
Запознайте се с тънкостите

А питали ли сте се някога как можете да си направите перфектно кафе и каква е тайната за това?

Ако често пъти сте си задавали този въпрос, но до момента не сте намирали отговор, можете да го направите в следващите редове. Ще ви разкрием тайната, благодарение на която ще можете да поднесете на любимите си хора перфектната чаша кафе, с която да ги ободрите и да им дадете перфектен старт на деня.

Първото, което трябва да знаете е, че перфектното кафе се прави с гореща, но не и вряла вода. Освен това учените от щатския университет на Канзас посочват, че за направата на кафе, е нужно да използвате филтрирана вода.



За да стигнат до този извод, ободряващата напитка е била опитана от седем професионални дегустатори на ароматната напитка, която има ободряващо действие. То е било направено от сортовете Арабика или Робуста, или пък комбинация и от двете.

Резултатите сочат недвусмислено, че ако искате да направите най-ароматното и силно кафе, което някога сте поднасяли, е необходимо температурата на водата да е 70 градуса по Целзий. Специалистите посочват, че сортът Робуста, е с по-силен и добър вкус, ако бъде приготвен с тази температура на водата, отколкото ако го приготвите с вода 50-60 градуса по Целзий.

Същото правило важи и за приготвянето на кафе от сорт Арабика. И тук температурата на водата трябва да е 70 градуса по Целзий. За разлика от Робустата обаче, при кафето сорт Арабика разликите не са толкова силно изразени.

Друго проучване пък сочи, че най-подходящата вода за направата на перфектната ароматна напитка, е твърдата, в която се съдържат калций и магнезий. Това не е никак случайно. Специалистите дават обяснение, че именно тези примеси подпомагат по-доброто свързване на кофеина и повишават значително качеството на напитката.

Другото важно условие, за да приготвите перфектната чаша кафе, е зърната задължително да бъдат съхранявани в хладилник. Причината за това е, че прясно изпеченото кафе съдържа въглероден двуокис, който се изпарява изключително лесно. С него си отива и голяма част от аромата.

Това е и причината, поради която дори да пиете един и същ сорт кафе в различни заведения, то може да ви изглежда с различен вкус. Докато на някои места то ще е с доста наситен аромат, то на други, той ще е едва доловим.

Както във всяка една сфера и тук си има тънкости, които трябва да бъдат спазени, ако искате да получите перфектен резултат, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.