Ето за какво още можете да използвате дафинов лист, освен в кулинарията (II част)

0
234

Едва ли сте предполагали за широкоспектърното му приложение

В първата част на този материал ви запознахме с някои от мощните лечебни свойства на добре познатия в кулинарията дафинов лист.

дафинов лист
Едва ли сте предполагали за широкоспектърното му приложение

В следващите редове ще ви запознаем подробно и с останалите лечебни свойства на тази подправка.

Ето за какво още можете да използвате дафинов лист:

Дихателни проблеми
Етеричното масло от дафинов лист може да се използва за лечение на дихателни проблеми. Достатъчно е просто да го нанесете върху парче памучен плат и да го поставите като компрес върху гръдния си кош. Няма да сгрешите и ако директно нанесете маслото върху гръдния си кош и го размажете. Ако не разполагате с етерично масло от подправката, бихте могли да си направите компрес и с дафинови листа. Оставете ги да действат в продължение на една нощ.



Вдишването на изпаренията от дафинов лист има ефект на ароматерапия. Благодарение на нея можете да се избавите с лекота от храчките, както и да се освободите от опасните бактерии, настанили се в дихателните ви пътища.

Противовъзпалително действие
Един от най-важните ефекти от дафиновия лист, е способността му да намалява възпалителните процеси в тялото. В листата на тази подправка се съдържа фитонутриент, наречен пархенолид, който може да намали бързо възпалението и дразненето, ако бъде приложен локално. Благодарение на него можете да се избавите от ставни болки, болки в краката и артрит. Този ефект можете да постигнете чрез редовна консумация на чай от дафинов лист.

Сърдечно здраве
В листата на тази подправка се съдържат важни органични съединения, които повлияват добре здравето на сърцето. Едно от тези органични съединения, наречено рутин, укрепва капилярните стени и крайниците на тялото. Кофеиновата киселина пък е способна да се справи безпроблемно с лошия холестерол и да го премахне от сърдечносъдовата система.

Намалява стреса и тревожността
Дафиновите листа имат естествено успокоително действие. Линалолът, който присъства в добре познатите билки и подправки като мащерка и босилек, се съдържа и в дафиновите листа. Той помага да се намалят значително нивата на стресовите хормони в човешкия организъм, особено, ако се използва в ароматерапия.
Всеки е наясно с факта, че твърде високите нива на стресовите хормони се отразяват пагубно на здравето в дългосрочен план. Не забравяйте, че дафиновите листа могат да ви помогнат да се успокоите дори и в най-напрегнатата ситуация.

Нормализиране на нивата на кръвната захар
Дафиновият лист е златен за диабетиците, тъй като подобрява значително функцията на рецепторите за инсулин и регулира нивата на кръвната захар. За всички онези, които са в преддиабетно състояние, както и за онези, които вече са развили диабет, дафиновият лист може да сведе до минимум риска от появата на усложнения, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.