Не правете тези неща до Димитровден!

0
438

В противен случай можете да си навлечете тежки болести

Във фолклорния календар времето между Петковден, който отбелязахме на 14 октомври и Димитровден, който е на 26 октомври, е със сакрален смисъл.

Димитровден
В противен случай можете да си навлечете тежки болести

Смята се, че този период е своеобразен преход между сезоните. Народът твърди, че Димитровден поставя началото на зимата. Смята се, че не е добра идея да започвате нови дейности в този период, тъй като в противен случай рискувате да ги обречете на неуспех.

В народните вярвания 12-дневният период между Петковден и Димитровден, е изключително опасен. Именно поради тази причина той се нарича Вълче погано. През тези дни е абсолютно забранено представителките на нежния пол да се докосват до вълна. Освен това в този период те не трябва да кроят и да шият дрехи за съпрузите си. В противен случай стадата им или те може да бъдат нападнати от вълци.

Според вярванията, ако някой мъж прекрачи това предупреждение и облече дреха, която е кроена или шита в този период, душата му ще вампиряса, когато издъхне или пък ще се превърне във върколак. Затова е добре жените и мъжете да не прекрачват поверията в дните до Димитровден.



Що се отнася до Света Петка, то тя е светица на петъчния ден, както се подразбира от името й. Тя е покровителка на нежния пол, майките и дома. Именно поради тази причина е добре дамите да почитат паметта й всеки петък.

В този ден от седмицата не трябва да подхващат домашна работа, не трябва да се мият и да предат вълна. Освен всичко друго трябва да спазват и строгата забрана за интимна близост с партньора. Ако някоя от тези забрани бъде прекрачена, то Света Петка ще се яви под формата на змия и ще накаже нарушителите с болести или дори смърт.

Както вече споменахме, паметта на Св. Петка бе почетена на 14 октомври. Тогава православните християни палят свещи и се молят най-вече за здраве, тъй като светицата е лечителка и пазителка от „страшни болести“.

Легендите разказват за безбройните чудотворни изцеления, които са извършили нейните мощи. В тях се разказва как сакатите прохождали, слепите проглеждали, а страдащите от изключително тежки болести, изведнъж се оказвали напълно здрави.

Смята се, че най-мощна е целебната й сила при проблеми с очите, безплодие и психически разстройства. И до ден-днешен съществува практиката в нощта срещу Петковден да се нощува в манастири и параклиси. За да измолят благословията й, хората носят със себе си дарове, с които обкичват иконата й. сред даровете задължително трябвало да има нова кърпа и китка босилек, пише retro.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.