Земният озонов слой вече се възстановява

0
378

Учени от ООН констатираха, че изключително важният за живота на Земята озонов слой вече е започнал да се възстановява

Това е най-голямото увеличение на озон в земната стратосфера за последните 35 години, като от 2000 до 2013 година е отчетено 4-процентно нарастване на неговото съдържание в умерените северни ширини на височина между 50 и 80 км.

Този изключителен факт за земния озонов слой е пряко свързан с подписания през 1987 година Монреалски протокол за защита на озоновия слой, в резултат на който са взети планетарни мерки за намаляване на емисиите на хлорвъглеводороди в хладилниците и аерозолните флакони.

озонов слой
Учени от ООН констатираха, че изключително важния за живота на Земята озонов слой вече е започнал да се възстановява

Светът научава за сериозния проблем с жизненоважния озонов слой през 1984 година, след като редица учени сигнализират за неговото сериозно редуциране. Това става причина светът да се обедини в името на бъдещето на цялото човечество и да вземе нужните мерки, за да може този процес да бъде спрян.

Учените, констатирали бавното възстановяване на важния озонов слой, са установили също така, че важна роля в този процес са изиграли, колкото и парадоксално да звучи, парниковите газове, тъй като повишените нива на въглероден двуокис и другите газове водят до охлаждане на горния слой на стратосферата, което пък е причина за увеличаване на озона там.



loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.