С българските супер храни през есента си гарантирате здраве през цялата зима (+видео)

0
879

Природата в България е дала български супер храни. С тях човек може спокойно да бъде здрав, жизнен и енергичен през цялата година

Д-р Георгиева говори за българските супер храни

Д-р Вергиния Георгиева  гостува в предаването „Свободен прием“ на Канал 3 TV

Тя обяснява кои са българските супер храни и как е правилно да ги консумираме.

Един от първите въпроси, които следва да си задаваме е дали приемаме достатъчно белтъчини и протеини от растителен произход.

За да си набавим тези полезни вещества, трябва да консумираме сурови бадеми, лешници и орехи.



Орехите са една концентрирана храна, която помага за мозъка. Орехите осигуряват силна концентрация и памет.

Добра комбинация е печена тиква с орехи и малко мед. Или смлени ядки (орехи, бадеми, лешници), с които ръсите салатите.

Много е важно ядките да бъдат накиснати във вода. Вечер сложете 50-100 грама ядки в топла вода. Оставете ги през цялата нощ. На следващата сутрин ги яжте. При накисване във вода започва процесът на покълване на ядките. Активират се всички полезни микроелементи, които не са така активни в сухо състояние. Ядките стават по-лесни за консумация, а усвояемостта им от организма също е лесна.

Беленият слънчоглед е готов набъбнал само за 2 до 3часа.

Друго полезна храна е бадемовото мляко. То се приготвя лесно. 200 грама сурови бадеми се накисват вечерта в топла вода. На следващата сутрин излейте в мивката водата, в която бадемите са киснали.

В блендера се слагат накиснатите бадеми и се добавя още 1,5 литра вода. След 4-5 минути вашето бадемово мляко ще бъде готово. Можете да го овкусите като си добавите малко мед, канела или смлени плодове. Това количество бадемово мляко пиете в рамките на 1 ден.

Хора, които страдат от наднормено тегло и диабетиците, които трябва да се хранят с нискокалорична храна, за тях бадемовото мляко е прекрасна храна.

Друга важна храна е копривата. Млада коприва расте не само през пролетта, но и през есента. Копривата е богата на желязо. То е необходимо за кръвта, за да разнася кислорода из целия организъм. Освен на каша или на яхния, от коприва правим много полезен чай. Той е и засищащ. Копривата е важна за бременните жени и за хората с нисък хемоглобин.

Друга храна е спанакът. От него приготвяме спаначени кюфтета, супи, яхнии.

Още полезна информация за вашето здраве ще научите от видеото долу.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.