Д-р Казакова: Хормонът на съня разрушава туморните клетки и е антиоксидант (+видео)

0
2624

Д-р Казакова е невролог и психотерапевт. Тя говори за безсънието и ни запознава с хормона на съня, който е уникален. Има способност да разрушава туморните клетки и е антиоксидант

При гостуването в БНТ 2, д-р Казакова ни въвежда в една изключително важна материя.

Д-р Казакова на съня
Д-р Катя Казакова

Много хора приемат съня като време за почивка и отмора.

Според д-р Казакова това е погрешно тълкувание. Тя стъпва на последните медицински изследвания. Според тях тялото наистина почива, но за сметка на това мозъкът работи усилено. Този процес е свързан и с паметта.

По време на сън се отделят различни хормони, които имат отношение към обмяната на веществата. Това се случва по време на нормален сън. Затова, когато човек страда от безсъние, тези процеси също са нарушени.



Д-р Казакова  обяснява, че за безсъние говорим в няколко случая.

Когато човек заспива трудно. Когато сънят е краткотраен и когато човекът се буди много пъти през нощта. В тези случаи през денят човекът изпитва умора и желание за спане.

Възможно е човек да спи повърхностно, което довежда до бързо и лесно събуждане. Този вид също е нарушение на съня.

Едни от основните причини за появата на безсъние са стресът и напрежението в ежедневието.

При депресии човек заспива бързо, защото е уморен. Но след това се буди бързо и повече не е в състояние да спи. Едва призори отново заспива, но трябва да става за работа. Тогава се събужда с усилие и с усещане за голяма умора.

Д-р Казакова обяснява, че има жлеза, която отделя хормона на съня. Хормонът на съня е уникален, защото има способност да разрушава туморните клетки и е антиоксидант. В качеството си на антиоксидант той разрушава свободните радикали и така помага на тялото да бъде много по-дълго време младо.

За да активираме хормона на съня е важно всеки ден да прекарваме минимум 45 минути на естествена светлина. По този начин биоритмите на тялото се синхронизират с биоритмите на природата.

Движението е изключително важен фактор. Когато сме извършили тези две действия, жлезата в тъмните часове на денонощието започва синтеза на мелатонин. Когато синтезът на мелатонин достигне своя пик, започва да се отделя хормонът на растежа. При децата той довежда да растеж. При възрастните хора възстановяване на всички клетки, особено на мускулните.

Светлината от монитора на компютъра е в синия спектър, която прилича на дневната светлина. Както и на енергоспестяващите крушки. Светлината на свещите, на огъня и на старите осветителни крушки е в червения спектър. Тя прилича на вечерната светлина.

Още интересни и полезни факти ще научите от видеото долу.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.