Наближава Архангелова задушница. Ето какво се прави

0
264

На този ден почитаме паметта на починалите близки

На 3 ноември Българската православна църква отбелязва Архангелова задушница, известна още като Мъжка задушница.

Архангелова задушница
На този ден почитаме паметта на починалите близки

Тази Задушница винаги се отбелязва в съботата, преди Архангеловден. В следващите редове ще ви разкрием какво трябва да направите на този ден.

На Архангелова задушница се правят подавки за „Бог да прости“. В църквата пък се прави заупокойно служение, в което се четат молитви за починалите близки. В този ден камбаната бие траурно. Хората посещават гробовете на починалите си близки, преливат ги с вино и оставят цветя. Освен това гробовете трябва да бъдат прекадени с тамян и да се запалят свещи.

След това се правят подавките с храна, в които задължително трябва да има и жито за „Бог да прости“ починалия. Тези подавки се правят на всеки, който срещнете на гробищата, дори и да е непознат човек. От тях се носи и в църквата.



Изборът на обредите, които трябва да се изпълнят на Задушница, не е никак случаен. Свещта е символ на вярата на Исус Христос, а пламъкът й символизира безсмъртната душа на починалия човек. Тя остава да живее и след кончината на тленното му тяло.

Тамянът пък е знак на молитвата към Бог и нейната чистота, а цветята представляват добродетелите на починалия. Открай време се вярва, че прекадяването с тамян прогонва злото. Смята се, че колкото по-голям пушек излиза, толкова по-далеч ще стои злото.

Освен това по време на всяка Задушница, в това число и на Архангелова задушница, се слагат общи софри. Първата хапка и първата глътка вино от тази софра, задължително се поставят на земята и се наричат за душите на мъртвите. Освен това също като при подавките, отново трябва да бъдат изречени думите: „Бог да прости“.

Архангелова задушница е една от общо трите Задушници през годината. Това са дните, в които почитаме паметта на починалите си близки.
В някои райони на страната от житото за подавките първо се дава на кокошките, за да не умре и друг човек от дома. Това жито се нарича „коливо“.

Що се отнася до подавките, то те трябва да отговарят стриктно на определени правила по отношение на това какво трябва да съдържат. Основното правило, което християните спазват е, че всеки дава от това, което има. Въпреки това в подавките обаче задължително трябва да има вино, жито и хляб.

Житото символизира възкресението на Исус Христос, а хлябът и виното, са символ на неговата плът и кръв.
Добре е в подавките да има различни видове сладки и плодове. На някои места към тях добавят и по парченце салам и/или кашкавал, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.