Денят на народните будители и издигнатият днес трибагреник са символ на българския дух (+видео)

0
124

Днес е Денят на народните будители. В цялата страна се провеждат чествания. Президентът Радев и Националната гвардейска част се включиха в тържествата

Шест години преди Освобождението в България е започнало честването на Деня на народните будители.

народните будители
Денят на народните будители днес в София

След 1945 г. този велик празник е забранен. През 1992 г. 36-то НС го възстановява.

Тази година статуквото беше разчупено. Както вчера министър Каракачанов каза, имената на старите народни будители са включени в учебниците по история. Всички ги знаем много добре.

Затова той награди видни съвременни интелектуалци. Защото от достойни будители имаме нужда и сега през 21 век.Днес в Гербовата зала на Президенството ген. Радев произнесе вълнуващо слово.

Той подчерта, че българския  народен будител не е просто един интелектуалец по европейски модел.

Това е една изключително българска духовна категория. Будителите трябва да смели и доблестни хора, защото точно те са мисионерите на морала, културата и на свободата.

Част от тях подбуждат със своя талант, а други със своя достоен пример.

По тази причина президентът Радев беше поканил обикновени и почти неизвестни хора, чиито дела заслужават огромно възхищение.

Кристиан спасява последната тесноленийка в Родопите, за да могат хората да имат транспорт. Пламен от София успява да съживи училището в селото, в което са израснали неговите родители.  Орлин е планински водач. Той събра много хора, с които пренесоха  материали на гръб високо в планината за изграждане на животоспасяващ заслон.

Всеки българин може да стане народен будител.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.