Храм цери луди и депресирани! (Чудотворната икона в него не допуска всеки)

0
750

Български храм лекува болни с психични проблеми

Храм лекува болни и депресирани, както и с емоционални проблеми. Той се намира в Мелник и се нарича „Св. Антоний”.

Той единствен на Балканският полуостров носи това име. Не винаги е отворен, но клисарят винаги може да го отвори за посетители.

храм
Този храм цери болни

Мелник още е известен като малкия Йерусалим. Защото в него има над 70 църкви и манастири, но днес само три са действащи.

Един от тях е храма „Св. Антоний”, построен през 1765 година. Той е обявени за паметник на културата и то със национална значимост.



Известен е с необичайните си стенописи. На неговите стени за изобразени райски градини, ангели, цветя, прозорци на къщи с много воали.

Прозорците на къщите са наполовина черни. Според символиката в храма влизаш мрачен, а излизаш пречистен. Преди няколко години имало и чудо-в църквата, на една от стените, се появила и Богородица.

Поверието гласи, че египтянинът Антоний лекувал душевно болни хора и такива, обсебени от лоши енергии.

Затова преди много години в храма докарвали луди и ги връзвали с верига за колона, разположена в центъра на църквата.

Синджирът стои до днес там, но никой не знае откога е вързан за колоната и кой го е сложил.Над колоната и над олтаря е нарисувано окото на египетския бог Хор.

Той е известен и като масонски символ. Няма категорични доказателства, че в района е било разпространено масово масонството. В средата на храма има още един безспорен символ.

На пода има изобразен двуглав орел, който е бил „запазената марка” на Цариградската патриаршия.

Според легендата този знак има силни лечебни свойства. Вярващите стъпват върху него и приемат лечебните му свойства.

Жена от Садово стъпила върху него, като преди това силно накуцвала. Запалила свещ и после излезнала, като нямала помен от болката. Друга болна от варненско село изведнъж се побъркала.

Не искала детето си, гонела го, хокала и блъскала мъжа си. Той я довел в храма, преспала и на сутринта отново се превърнала в същата любяща майка от преди болестта си.

Но имало случаи, при които чудотворната икона на светеца не допускала хора, които нямат силна вяра.

Местните разказват още много случаи на излекувани душевно болни хора или такива, страдащи от депресии, бесове и страхове.

В миналото храмът също се е прочул като свещено место, където се лекували болни с такива заболявания.

За благодарност даряват на храма одеяла, пътеки. Те са струпани на входа на храма и всеки, който иска да пренощува в него може да се завие с тях за през нощта.

Според жителите на Мелник на местото на храма е имало в древността психиатрична клиника. Тя е била първата на Балканския полуостров.

Тя е съществувала по времето на деспот Алексий Слав. Той е бил български владетел през XII – XIII век от династията на Асеневци.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.