Светецът Дядо Добри: Един век смирен живот на Земята

0
233

Сред нас живее един истински светец – Дядо Добри от село Байлово, който се оказа голям дарител за църкви и манастири

Дядо Добри стана на цял век. Господ пази добрите, смирените и съвестни хора, а Дядо Добри е точно такъв.

Както каза Горан Благоев в едно от авторските му предавания “Вяра и общество”, срамота е в България да има безотговорни богаташи, а скромният Дядо Добри събира милостиня, която после дарява.

И така стотинка по стотинка, левче по левче, Дядо Добри събра 35 000 лева и ги остави за храма “Свети Александър Невски”.

Дядо Добри
Дядо Добри навърши цял век

Дядо Добри стана известен в чужбина (прочетете ТУК), а вест за скромния православен християнин стигна чак до папа Франциск, който останал впечатлен от религиозната и духовна преданост на добрия Дядо Добри.След коментара на папа Франциск, малкият дом на Дядо Добри беше обграден от журналисти, които така смутиха скромния човек, че той отказваше да излиза известно време.

Сега, когато журналистите не го смущават повече, той отново продължи да събира помощи, за да ги дари за някой храм в нужда.

Миналата година близки на Дядо Добри му подарили торта с 99 свещи. Дядо Добри пак се притеснил, защото той от много години не се вълнува от човешката суета, а единственото нещо, което го интересува е Божията милост.

Тази година познатите на Дядо Добри само отидоха да го поздравят за рождения ден – 100 години – цял един век праведен живот на Земята. Без никакви подаръци и други тържества, хората пожелаха на Дядо Добри да бъде жив, здрав и да продължава да се грижи за православните светини на България.

Наистина сред нас има богати хора, които пилеят парите си за безсмислени и ненужни суетни материални придобивки, а онова, което ни е оставено от нашите деди се руши.

Но опазването на духовното богатство на България не може да бъде грижа на един единствен човек, пък бил той и Дядо Добри.

Целият екип на Topactualno.com  поздравяваме Дядо Добри за прекрасния юбилей и му желаем здраве!  Все така сърцато и смирено до служи на Всевишния и да бъде наш пример!

На многая лета!  

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.