От младини спазвала тези елементарни правила и доживяла до 103 години

0
507

Това е историята на една уникална жена. Тя спазвала няколко елементарни правила и доживяла до 103 години. Учила и останалите, за да бъдат доволни като нея

В България тя не е особено позната сред широката общественост.

103 години
Това е Хеда, която умира на 103 години

Но в чужбина има изключително много почитатели.

Хеда Болгар се ражда през 1909 г. в Швейцария в изтъкнато семейство. Дъщеря е на виден дипломат и историк. Нейната майка е журналист и феминист. По време на Първата световна война е била една от двете жени на фронта военни кореспонденти.

През 1934 г. Хеда Болгар става доктор по психология във Виена. Запознава се със съпругата на Фройд – Анна и често пъти слуша лекциите на Зигмунд Фройд.



Нациска Германия анексира съседна Австрия през 1938 г., а Хеда Болгар заминава за Чикаго, САЩ. Със съпруга си се преместват в Лос Анджелис през 1956 г. Тя започва работа в Mt.Sinai Hospital като главен психолог, писа bojidarivkov.wordpress.com.

Съпругът на Хеда умира, но тя не изпада в депресии и продължава да се реализира като изключително отдаден психолог. Преподава на студенти, работи с пациенти, пише статии, чете доклади на конференции.

С напредване на възрастта Хеда Болгар споделя своята тайна за дълголетие.

На 14  годни става вегетарианка. Спира да се храни с месо, но ползва млечни продукти и яйца.

Със спорт никога не се е занимавала активно. През последните няколко години от своя живот е правила упражнения от йога.

Хеда смята, че особено важно е хората да престанат да се тревожат. Ежедневно милиони хора по света се притесняват какво ще им се случи утре. Дали животът им ще приключи рано или ще доживеят до дълбока старост. Дали ще изгубят близък човек.

Като психолог Хеда винаги е съветвала своите пациенти да не мислят за такива проблеми. Защото голяма част от тревогите и страховете на хората никога не се сбъдват. Но психиката им е обременена от тях.

Човек трябва да се фокусира върху това, което прави в момента. Да влага енергия, сили и знания в своето учене, работа, допълнителни занимания. Когато е фокусиран по този начин, той няма да изпада в различни тревоги.

Лично Хеда е следвала тези съвети и е доживяла до 18 май 2013 г., когато на 103 години приключват земните й дни.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.