Знаете ли, че съществуват 6 типа любов? Научете кой е вашият? (I част)

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим!

Споделете, ако статията ви е харесала!

Обикновено този тип се преживява като романтична, „приказна“ любов, където физическата красота е от огромно значение

Едва ли някога сте се замисляли по темата колко типа любов съществуват.

любов

Обикновено този тип се преживява като романтична, „приказна“ любов, където физическата красота е от огромно значение

Специалистите обаче са категорични, че има шест типа любов. Несъмнено любовта е много сложна и в същото време мощна сила. Тя може да ви въздейства по най-различни начини – когнитивни, социални или емоционални, отбелязва obekti.bg.

Когато обичате даден човек, несъмнено чувствате емоционална възбуда в негово присъствие.
Освен това човек има набор от мисли или състояния, свързани с този човек, както и с предишните преживявания, които формират идеите за това какво да очаквате от връзките си.

Например, ако вярвате в любовта от пръв поглед, то е много вероятно да я преживеете. Още древните гърци, са описали няколко вида любов. Следвайки традицията им, социологът Джон Алън Лий, разделя любовта на шест вида.

Разбира се с годините те се променят, особено ако живеете с партньора си под един покрив и си взаимодействате.

Ето кои са шестте типа любов:

Ерос
Обикновено този тип се преживява като романтична, „приказна“ любов. Тук физическата красота е от особено значение. Привличането е изключително интензивно и непосредствено. В същото време нуждата от задълбочаване на връзката – емоционално и физически, е много силна. Този тип хора обичат да са влюбени и поради тази причина са „серийно моногамни“. Това означава, че остават във връзка, докато я чувстват свежа и завладяваща. След като тези чувства отшумят, се прехвърлят към друга връзка.

Сторге́
Това е т.нар. „семейна любов“. Хората, които я изпитват, са стабилни и изключително отдадени във връзката. За тях общуването, психологическата близост и доверието, са от огромно значение. При тези хора любовните връзки често пъти произлизат от приятелство, в което любовта се промъква постепенно. Този любовен стил е траен, а хората, за които е характерен, се стремят към дългосрочни връзки.

Лудус
Тези хора с „лудически“ или „игрови“ любовен стил гледат на любовта като на игра и се стремят да я спечелят. Може би се досещате, че в този стил често пъти играчите са повече от двама. Хората с подобен стил нямат никакъв проблем с това да манипулират и да мамят партньора си. Те не са склонни към обвързване и често са емоционално далечни. Мислят краткосрочно и са фокусирани единствено върху физическите характеристики на партньора си. Зад гърба си имат множество еднократни „забивки“.

Във втората част на този материал ще ви запознаем с останалите видове любов. Към кой тип спада вашата любов, определете сами на базата на основните характеристики, пише blitz.bg.

loading...Споделете, ако статията ви е харесала!

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим

Няма коментари

Добавете коментар