Знаете ли, че съществуват 6 типа любов? Научете кой е вашият? (I част)

0
348

Обикновено този тип се преживява като романтична, „приказна“ любов, където физическата красота е от огромно значение

Едва ли някога сте се замисляли по темата колко типа любов съществуват.

любов
Обикновено този тип се преживява като романтична, „приказна“ любов, където физическата красота е от огромно значение

Специалистите обаче са категорични, че има шест типа любов. Несъмнено любовта е много сложна и в същото време мощна сила. Тя може да ви въздейства по най-различни начини – когнитивни, социални или емоционални, отбелязва obekti.bg.

Когато обичате даден човек, несъмнено чувствате емоционална възбуда в негово присъствие.
Освен това човек има набор от мисли или състояния, свързани с този човек, както и с предишните преживявания, които формират идеите за това какво да очаквате от връзките си.

Например, ако вярвате в любовта от пръв поглед, то е много вероятно да я преживеете. Още древните гърци, са описали няколко вида любов. Следвайки традицията им, социологът Джон Алън Лий, разделя любовта на шест вида.



Разбира се с годините те се променят, особено ако живеете с партньора си под един покрив и си взаимодействате.

Ето кои са шестте типа любов:

Ерос
Обикновено този тип се преживява като романтична, „приказна“ любов. Тук физическата красота е от особено значение. Привличането е изключително интензивно и непосредствено. В същото време нуждата от задълбочаване на връзката – емоционално и физически, е много силна. Този тип хора обичат да са влюбени и поради тази причина са „серийно моногамни“. Това означава, че остават във връзка, докато я чувстват свежа и завладяваща. След като тези чувства отшумят, се прехвърлят към друга връзка.

Сторге́
Това е т.нар. „семейна любов“. Хората, които я изпитват, са стабилни и изключително отдадени във връзката. За тях общуването, психологическата близост и доверието, са от огромно значение. При тези хора любовните връзки често пъти произлизат от приятелство, в което любовта се промъква постепенно. Този любовен стил е траен, а хората, за които е характерен, се стремят към дългосрочни връзки.

Лудус
Тези хора с „лудически“ или „игрови“ любовен стил гледат на любовта като на игра и се стремят да я спечелят. Може би се досещате, че в този стил често пъти играчите са повече от двама. Хората с подобен стил нямат никакъв проблем с това да манипулират и да мамят партньора си. Те не са склонни към обвързване и често са емоционално далечни. Мислят краткосрочно и са фокусирани единствено върху физическите характеристики на партньора си. Зад гърба си имат множество еднократни „забивки“.

Във втората част на този материал ще ви запознаем с останалите видове любов. Към кой тип спада вашата любов, определете сами на базата на основните характеристики, пише blitz.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.