Знаете ли, че съществуват 6 типа любов? Научете кой е вашият? (II част)

0
510

Колкото и невероятно да ви звучи, любовта се променя с времето

В първата част на този материал ви запознахме с първите три вида любов.

любов
Колкото и невероятно да ви звучи, любовта се променя с времето

В следващите редове ще ви запознаем с останалите три вида любов, определени от древните гърци. Следвайки традицията им, социологът Джон Алън Лий, разделя любовта на шест вида.

Ето кои са останалите три вида любов:

Прагма
Наименованието на този вид любов, произлиза от практичността, която е ключова дума в този вид. Логиката е тази, която определя съвместимостта и бъдещите перспективи между партньорите. Това не означава, че подобен тип хора подхождат към връзката си без каквито и да било емоции. По-скоро основният им фокус пада върху това дали потенциалният им партньор може да удовлетвори нуждите им. Те може да са не само социални, а и финансови. За прагматиците е от особена важност партньорът им да бъде добре приет от семейството и приятелите им. Освен това трябва да може да се справя добре и с финансовата страна на нещата. Този тип хора могат да оценят и емоционалните дадености на партньора си като например това дали умее да се справя в стресови ситуации и най-вече дали запазва спокойствие.



Мания
Това е т.нар. „обсесивен“ любовен стил. Тези хора често са емоционално зависими и непрекъснато се нуждаят от доказателства за чувствата на отсрещната страна. Тези хора са склонни да изпадат в периоди на силна радост или дълбока тъга в зависимост от това в каква степен партньорът им успява да удовлетвори техните нужди. Заради обсебването в този тип любов, ревността може да се превърне в сериозен препъни камък.

Агапе
Хората, които изпитват този тип любов, са даващи и грижовни. При тях основният фокус пада върху нуждите на партньора им. Казано с други думи, тази любов е безкористна и безусловна. Този партньор ви обича точно такива, каквито сте. Освен това цени изключително високо актовете на грижа и доброта, които получава от вас. Предвид, че те са толкова приемащи, при тези хора се наблюдава най-високо ниво на удовлетвореност от връзката.

И все пак не трябва да забравяте, че любовта се променя с времето. Типът любов, който изпитвате към човека до вас, обикновено претърпява известни промени с времето. В началото на връзката сте особено развълнувани и нямате търпение да се видите с любимия човек. Вълнувате се при всяка среща с него.

Това са чувствата, които се свързват с влюбването и са много характерни за романтичната любов. Почти във всички връзки обаче този тип любов започва да избледнява след 1-2 години. По-късно тези страстни чувства биват заменени от дълбока привързаност. Тя настъпва, когато двамата партньори се опознаят истински. Именно тази любов може да продължи цял живот, пише blitz.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.