Откриха у нас първата и единствена в света уникална християнска находка

0
313

Тази християнска находка е без аналог в света. Открита е наскоро при проучване на разкопки и се отличава не само с висока духовна, но и с изключителна ювелирна стойност

Уникалната находка представлява златен кръст с тегло 75 грама.

находка Трапезица
Това е единствената в света находка – кръст реликварий от Трапезица Сн: Янтра днес

Той е оформен като реликварий с частица от Светия кръст, на който е разпънат Христос.

Щастливият откривател е проф. Константин Тотев, който прави проучвания на Трапезица във Велико Търново.

Проф. Тотев обяснява, че този кръст е енколпион, изработен от чисто злато. Той е единственият намерен не само у нас, но и в света.Кръстът е висок 11 см, заедно с ухото, през което преминава синджира за провесване.

Дебелината му е 1 см, а широчината – 5,5 см, писа dnesbg.com.

Кръстът е изработен от две части, които при затваряне образуват малка кутийка. Точно в нея е била поставена частицата от Кръста Господен.

Кръстът се затварял с шарнир, за да може да се носи на врата.

Кръстовете енколпиони се появяват в Мала Азия за първи път. Те са  реликварии, в които се съхранява парче от Честния и Животворящ кръст.

Кръстът е намерен от Света Елена в Йерусалим. След като е направена проба, е доказано, че върши чудеса. Кръстът на Иисус  Христос бил допрян до тялото на мъртъв човек и той се съживил.

Огромният дървен кръст е нарязан още тогава по нареждане на майката на Свети Константин Велики. На много места по света има частици от него. В България на Кръстова гора има част от Кръста Господен, затова там стават толкова много чудеса.

Църква №23 е открита в края на месец септември 2018 г. и разположена близо до Западната крепостна стена на Трапезица.

Тя се отличава с уникални фрески, които са рисувани през XIII век. Тогава е  бил издигнат  и самият храм. До сега от земята на Трапезица археолозите са извадили стотици предмети. Но друг тип уникални находки са човешките образи. Такива образи досега не фигурират в стенописите на нито един храм от втората търновска крепост.

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.