Това са най-разпространените сватбени суеверия

0
553

Според суеверията сватбената рокля не трябва да се пере през първата година от брака

Още от ранна детска възраст сватбата е събитие, което присъства в съзнанието на всяка една жена. Тя обаче на свой ред е свързана и с редица суеверия.

суеверия
Според суеверията сватбената рокля не трябва да се пере през първата година от брака

Голяма част от сватбените суеверия са се запазили от дълбока древност.

В следващите редове ще ви разкрием някои от най-интересните суеверия, свързани със сватбения ден. Ето ги и тях:

Младоженецът и роклята на булката
Вероятно сте чували, че младоженецът не трябва да вижда булчинската рокля преди сватбата. Суеверието датира от времето, в което родителите са уреждали браковете на своите наследници. Тогава на младоженците било забранено да се виждат преди церемонията по бракосъчетанието. По този начин те били сигурни, че бракът ще се състои, тъй като в противен случай съществувал риск младоженецът да не хареса булката и да се откаже от нея.



Булчински воал
Благодарение на булчинският воал срещата на младоженците при уредените бракове се отлагала до последния момент. По този начин се свеждала до минимум възможността бракът да се провали. Освен това според вярванията, булото прикривало булката от зли очи по пътя й към олтара, тъй като мнозина завиждат на щастието й.

Букет
Със сигурност сте присъствали на сватба, на която булката хвърля букета. И това е едно от онези суеверия, останали от древни времена. Към днешна дата на този ритуал се гледа като на пророкуване коя ще е следващата булка. В средновековието вярвали, че ако жена успее да откъсне парче от роклята на булката, това ще й донесе късмет. В даден момент от церемонията дамите се втурвали към булката, за да откъснат парче от роклята й. За да ги разсее и да успее да избяга, тя хвърляла букета.

Шаферки
Дори и днес шаферките играят много важна роля на всяка сватбена церемония. Традицията повелява те да бъдат облечени еднакво. В древен Рим ролята на шаферките била да предпазят булката не само от бившите й любови, а и от злите сили.

Друго от суеверията, които битуват и до днес е, че булката трябва да носи в сватбения си ден нещо ново, нещо старо, нещо синьо и нещо, взето назаем. Това е едно от най-разпространените суеверия и се практикува с цел да не урочасат булката.

Тази традиция се установила още във Викторианската епоха. Носенето на нещо старо символизира миналото на булката, новото пък е символ на щастливото й бъдеще. Освен това тя трябва да вземе назаем нещо от някоя щастливо омъжена жена, за да има дълъг семеен живот. Синьото пък символизира вярност и любов, пише blitz.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.