Скъпоценните камъни, родени в природата, са надарени със сила (+видео)

0
525

Темата за скъпоценните камъни вълнува хората от най-дълбока древност. Заради тяхната цена, красота и сила са били извършени страшни престъпления

В предаването „Без формат“ на Etv Haskovo Novini гостува проф. Бойко Рангелов.

скъпоценните камъни
Красивите скъпоценни камъни са едно от чудесата на природата

Проф. Рангелов е преподавател в Минно-геоложкия университет в град София.

Образуването на скъпоценните камъни става по различни начини. Затова те са толкова любопитни, дори мистериозни творения на природата.

Когато древните хора започнали да се осъзнават като разумни същества, те започнали да правят различни бижута. Такива бижута са открити в древните гробове при археологически разкопки, казва проф. Рангелов.



Бижутата са били използвани за тайни ритуали, за религиозни нужди и дори само за украса.

Най-ценни са скъпоценните камъни диаманти, рубини, сапфири и изумруди.

Към групата на полускъпоценните камъни се отнася огромно количество минерали. Те се отличават с разнообразни форми и цветове.

Диамантите се раждат в т.нар. кимберлитови тръби на дълбочина от 100 до 120 км. При много висока температура решетката на обикновения въглерод се трансформира и се образуват диаманти.

Днес се произвеждат изкуствени диаманти. Начинът е същият – въглерод се поставя в специални контейнери при висока температура. Диамантите се образуват за части от секундата. Те се използват за технически нужди.

Човечеството все още не е в състояние да изкристализира диамант както се случва в природата.

Най-големият диамант, открит в света е намерен в Южна Африка. Нарича се Кулинан и е имал големина на човешки юмрук. След това е нарязан на малки части. Вградени са в короната на британската кралица и в нейния скиптър.

В Индия също се раждат много диаманти, но там няма кимберлитови скали. Това е една от загадките за учените.

Илия Делев е българин, който е работил в Бразилия. Той успял да събере най-голямата в света колекция от гигантски кристали. Преди да почине той подарява една част от своята колекция в Париж, а втората в София. Неговите образци се експонирани в музея „Земята и хората“.

Наскоро проф. Рангелов научил, че в дървесината на някои видове палми и при ананасите се образуват твърди скални образувания. След различни химически реакции, течните вещества кристализират.

Още любопитни факти ще научите от въпросите на Христина Котларска и от отговорите на проф. Бойко Рангелов.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.