Д-р Коларов: По време на бременност щитовидната жлеза е уязвима (+видео)

0
683

Д-р Георги Коларов е акушер-гинеколог, специалист по гинекологична ендокринология. По време на бременност да се полагат грижи за щитовидната жлеза

Пред камерата на CredoWeb.bg д-р Коларов дава полезни съвети за всички жени, които желаят да забременеят или вече са бременни.

щитовидната жлеза
По време на бременност щитовидната жлеза е особено уязвима

По време на бременност настъпват промени и в щитовидната жлеза на жената.

Причината са промени в хормоналния баланс. Тези промени дават отражение върху състоянието на щитовидната жлеза. Получава се т.нар. задължителна йодна загуба. Защото част от наличния в организма на майката йод се пренасочва към плода (бебето).

Ако една бременна жена живее в райони, където има достатъчно количество йод – около Черно море, тя няма да усети този йоден дефицит. Но ако бременната жена живее в райони с дефицит на йод – в равнините, долините, планините, тогава липсата на йод трябва да бъде компенсирана. Ако това нещо не се случи, щитовидната жлеза на жената ще започне да нараства. Липсата на достатъчно йод ще се отрази зле и върху развитието на бебето. То ще получи функционални нарушения в развитието му.



Световната здравна организация дава следните препоръки за бременните жени.

На първо място да се консумира йодирана готварска сол. В нея има йод, докато в хималайската няма.

Да се консумират храни, които по естествен начин са богати на йод. Това са морски риби, морски дарове, мляко.

Има бременни жени, които изпитват непоносимост към тези храни. Но има и такива, които не ги консумират, защото са вегани или вегетарианци. Затова е важно те да приемат йод под формата на различни хранителни добавки. Например като  ELEVIT, в които има калиев йодид – 150 мкг йод.

 

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.