Премиерът Бойко Борисов даде ексклузивно интервю за БТВ

0
420

Премиерът Бойко Борисов застана пред камерата на БТВ. Отговори на въпросите на журналиста Антон Хекимян, свързани с настоящата обстановка в страната

Антон Хекимян пристигна в сградата на Министерски съвет.

Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов пред Антон Хекимян

Първата тема на разговор беше случаят с Валери Симеонов.

Премиерът Бойко Борисов припомни, че се е извинил на майките на деца с увреждания от името на Валери Симеонов.

След това и Симеонов сам се извини. Причината е, че е бил свикан коалиционен съвет и всички са изискали Валери Симеонов да се извини. Премиерът каза, че правителството е направило специални разчети на бюджета за следващата година, за да може семействата с деца с увреждания да получат адекватни средства.



Протестите на майките прераснаха с масови протести против цените на горивата. Цените на горивата не зависят от правителството, а от пазара. Цените ще започнат да падат, казва премиерът Борисов.

Бойко Борисов подчерта, че не може да намали акциза на горивата, защото държавата прави големи социални разходи. Премиерът има идея да накара всички големи  компании, предлагащи горива, всеки ден да публикуват начина на формиране на своите цени. Така гражданите ще бъдат наясно защо плащат толкова, а не по-малко.

Бойко Борисов каза, че в новия бюджет са предвидени следните средства: 150 милиона за хората с увреждания, 50 милиона за учителите, 20 милиона повече за култура и други.

Антон Хекимян  постави друг важен въпрос. Във в. „Сега“ има статия, че са раздадени бонуси по 4000 лева. За сметка на това пенсионерите ще получат по 40 лева. Бойко Борисов каза, че е изпратил инспекторатът да направи проверка. Такова поведение не е морално. Ако се наложи, трябва да се промени законът.

Президентът взема заплата 11 000 лева. Заплатата на премиера е 5000 лв. + надбавки за повече от 30 години трудов стаж става около 7000 лева.

Има ли война между институциите президент – премиер? Президентът казва, че решенията в кабинета се вземат на сянка. Медийната среда у нас е атрофирала, казва ген. Радев. Бойко Борисов обяснява, че медиите трябва сами да застанат и да защитят своята работа.

Премиерът подчерта, че през последните две години правителството е похарчило повече от 7 милиарда, заради грешките на БСП от предишните управления.

Олигарсите Баневи са задържани. С акциите на Интерпол ще бъдат задържани Арабаджиеви и други семейства, които са забогатели със съмнителни сделки.

Контрабандата с цигари днес е под 5%. Това е постижение от управлението на ГЕРБ и на настоящия кабинет. Разбитите контрабандни канали са донесли милиарди в държавния бюджет. Това са съвместните акции на ГДБОП, НАП, Агенция „Митници“. Европа дава за пример тези успехи на България.

Премиерът Борисов каза, че акцията за арестуваните от Агенцията за българско гражданство е голямо постижение. Там корупцията е била огромна. Съдът трябва да бъде безпощаден към това държавно престъпление.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.