Д-р Пенева: Тази зима два нови вируса на грип ще атакуват Европа

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим!

Споделете, ако статията ви е харесала!

С настъпване на студеното време една от заплахите за здравето е грип. Грипът не трябва да бъде подценяван, защото може да причини сериозни усложнения

В предаването “Да бъдем здрави с д-р Иванов” на ТВ “Черно море гостува д-р Пенева.

д-р Пенева грип

Д-р Пенева говори за грипа

Д-р Павлина Пенева е специалист вътрешни болести.

През студените месеци хората боледуват от настинки и от грип (остри вирусни инфекции).

Някои от симптомите и при двете неразположения се препокриват, но въпреки това има начини да се прави разлика между тях. Лечението им протича по различен начин.Грипните вируси причиняват епидемии. Настинката е първата крачка към развитие на някаква вирусна инфекция, обяснява д-р Пенева.

Когато човек се разболее от грип, в рамките на няколко часа той бива повален от вируса. Първите симптоми са силни мускулни болки и висока температура. Отпадналост и билки в очните ябълки. Дори светлината започва да дразни пациентите.

При останалите респираторни заболявания първо се появява хрема и дразнене в гърлото. Обща отпадналост се наблюдава, но тя не е така ясно изразена както при грип.

По информация на Световната здравна организация през зимата на 2018/20019 г. се очаква да се появят 4 грипни вируса. От тип А – “Мичигън”  и “Сингапур”. От тип Б – “Колорадо” и “Пукет”.

“Сингапур” ще пристигне за първи път на територията на Европа, докато щамът “Колорадо” е изолиран през 2017 г. Понеже българите не са се сблъсквали с тези щамове до сега, тази зима се очаква да има една по-тежка грипна вълна.

Разпространението на грипа става толкова бързо, защото той се предава по въздушно-капков път. При кихане и кашляне, и при хрема се отделят пръски в околната среда, в които има от бактериите на грипа. Целта на грипните ваканции е да са ограничи контактът на болните и на здравите хора. Затова е важно да не се излиза навън и да не се посещават затворени пространства, където се събират много хора заедно.

Когато в дома или на работното място има болни от грип е важно повърхностите да бъдат почиствани с препарати за дезинфекция. Защото бактериите на щама полепват по тези повърхности и когато здрав човек ги пипа, той може да се зарази.

Когато един човек се е заразил от грип, той вече става опасен за околните. Дори той може да не знае, че е заразен, защото симптомите не са се проявили.

През първите 3 до 4 дни заразеният с грип е опасен за околните. След това се смята, че не е така опасен, защото заразата го е напуснала. Тогава той само преживява последствията от грипната инфекция.

При грип най-уязвима е дихателната система, защото там най-лесно се размножават грипните вируси. Най-тежкият стадий на грип е появата на пневмония.

Още полезна информация ще получите от видеото долу.

 

loading...

Споделете, ако статията ви е харесала!

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим

Няма коментари

Добавете коментар