Д-р Пенева: Тази зима два нови вируса на грип ще атакуват Европа

0
470

С настъпване на студеното време една от заплахите за здравето е грип. Грипът не трябва да бъде подценяван, защото може да причини сериозни усложнения

В предаването „Да бъдем здрави с д-р Иванов“ на ТВ „Черно море гостува д-р Пенева.

д-р Пенева грип
Д-р Пенева говори за грипа

Д-р Павлина Пенева е специалист вътрешни болести.

През студените месеци хората боледуват от настинки и от грип (остри вирусни инфекции).

Някои от симптомите и при двете неразположения се препокриват, но въпреки това има начини да се прави разлика между тях. Лечението им протича по различен начин.



Грипните вируси причиняват епидемии. Настинката е първата крачка към развитие на някаква вирусна инфекция, обяснява д-р Пенева.

Когато човек се разболее от грип, в рамките на няколко часа той бива повален от вируса. Първите симптоми са силни мускулни болки и висока температура. Отпадналост и билки в очните ябълки. Дори светлината започва да дразни пациентите.

При останалите респираторни заболявания първо се появява хрема и дразнене в гърлото. Обща отпадналост се наблюдава, но тя не е така ясно изразена както при грип.

По информация на Световната здравна организация през зимата на 2018/20019 г. се очаква да се появят 4 грипни вируса. От тип А – „Мичигън“  и „Сингапур“. От тип Б – „Колорадо“ и „Пукет“.

„Сингапур“ ще пристигне за първи път на територията на Европа, докато щамът „Колорадо“ е изолиран през 2017 г. Понеже българите не са се сблъсквали с тези щамове до сега, тази зима се очаква да има една по-тежка грипна вълна.

Разпространението на грипа става толкова бързо, защото той се предава по въздушно-капков път. При кихане и кашляне, и при хрема се отделят пръски в околната среда, в които има от бактериите на грипа. Целта на грипните ваканции е да са ограничи контактът на болните и на здравите хора. Затова е важно да не се излиза навън и да не се посещават затворени пространства, където се събират много хора заедно.

Когато в дома или на работното място има болни от грип е важно повърхностите да бъдат почиствани с препарати за дезинфекция. Защото бактериите на щама полепват по тези повърхности и когато здрав човек ги пипа, той може да се зарази.

Когато един човек се е заразил от грип, той вече става опасен за околните. Дори той може да не знае, че е заразен, защото симптомите не са се проявили.

През първите 3 до 4 дни заразеният с грип е опасен за околните. След това се смята, че не е така опасен, защото заразата го е напуснала. Тогава той само преживява последствията от грипната инфекция.

При грип най-уязвима е дихателната система, защото там най-лесно се размножават грипните вируси. Най-тежкият стадий на грип е появата на пневмония.

Още полезна информация ще получите от видеото долу.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.