Д-р Димитров: С нова терапия лекуваме депресии, множествена склероза, деменция, Алцхаймер и слединсултни състояния

0
829

Д-р Пламен Димитров представя възможностите на репетативна транскраниална магнитна стимулация. Това е модерна неинвазивна терапия, която доказано помага

Д-р Димитров гостува в предаването „Да бъдем здрави с д-р Иванов“.

д-р Димитров терапия
Д-р Димитров говори за репетативна транскраниална магнитна стимулация като особено полезна терапия

Д-р Пламен Димитров е невролог към МУ „Варна“.

Пред камерата на TVChernoMore специалистът невролог обяснява какво представлява репетативна транскраниална магнитна стимулация.

Чрез модулиране с магнитни импулси могат да бъдат активирани или успокоени някои части (полета) на човешкия мозък. По този начин се постига терапевтичен ефект.



Репетативна транскраниална магнитна стимулация е терапевтичен, безлекарствен метод. Доказано е, че помага при различни състояния. Това са депресии, слединсултни състояния, множествена склероза и други.

Лесно приложим неинвазивен метод. Пациентът няма неприятни усещания като болка и други по време на самата терапия. Много лесно и бързо може да се постигне желаният ефект.

Особено полезна е при болести като деменция и Алцхаймер. Страдащите имат нарушени функции на мозъка и не са в състояние нито да вземат правилни решения, нито да се ориентират правилно в света около тях. Чрез прилагане на новата терапия се довежда до подобряване функциите на мозъка.

Транскраниална магнитна стимулация е изключително полезна при депресии. През 2008 г. Американската асоциация за храни и лекарства вече разполага с необходимите изследвания. Тя заявява, че репетативната транскраниална магнитна стимулация дава изключителни резултати при пациенти с депресии. Особено полезна за онези, които не се поддават на медикаментозно лечение.

Използват се високи или ниски честоти (между 1 и 10 херца). Подават се импулси към определени полета на нашия мозък. Пациентът седи удобно на стол. На главата му е поставена бубина, през която преминават магнитните импулси. При депресии е увредена фронталната кора на мозъка. Тя е с по-ниско кръвообръщение. Чрез тази част на мозъка човек реализира своята мотивация. При депресия мотивацията липсва, а когато тези полета бъдат активирани, човек отново се връща към своето нормално състояние.

Продължителността на лечението зависи от състоянието на пациента. Първоначално трябва да бъдат направени между 10 и 15 процедури. Желателно е да бъдат всеки ден (без събота и неделя). След това подобрението на пациента ще подскаже на специалиста дали има нужда от допълнителни процедури и колко на брой да бъдат те.

Една процедура отнема между 15 и 25 минути. Пациентът седи спокойно и релаксира по време на терапията. Преди започване на лечението се определя т.нар. праг на чувствителност. Т.е. колко силни магнитни импулси да бъдат подадени без да причинят болка на пациента. Дозата е строго индивидуална.

Терапията е полезна за пациентите с Паркинсон. Още полезни факти ще научите от видеото долу.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.