Д-р Димитров: С нова терапия лекуваме депресии, множествена склероза, деменция, Алцхаймер и слединсултни състояния

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим!

Споделете, ако статията ви е харесала!

Д-р Пламен Димитров представя възможностите на репетативна транскраниална магнитна стимулация. Това е модерна неинвазивна терапия, която доказано помага

Д-р Димитров гостува в предаването “Да бъдем здрави с д-р Иванов”.

д-р Димитров терапия

Д-р Димитров говори за репетативна транскраниална магнитна стимулация като особено полезна терапия

Д-р Пламен Димитров е невролог към МУ “Варна”.

Пред камерата на TVChernoMore специалистът невролог обяснява какво представлява репетативна транскраниална магнитна стимулация.

Чрез модулиране с магнитни импулси могат да бъдат активирани или успокоени някои части (полета) на човешкия мозък. По този начин се постига терапевтичен ефект.Репетативна транскраниална магнитна стимулация е терапевтичен, безлекарствен метод. Доказано е, че помага при различни състояния. Това са депресии, слединсултни състояния, множествена склероза и други.

Лесно приложим неинвазивен метод. Пациентът няма неприятни усещания като болка и други по време на самата терапия. Много лесно и бързо може да се постигне желаният ефект.

Особено полезна е при болести като деменция и Алцхаймер. Страдащите имат нарушени функции на мозъка и не са в състояние нито да вземат правилни решения, нито да се ориентират правилно в света около тях. Чрез прилагане на новата терапия се довежда до подобряване функциите на мозъка.

Транскраниална магнитна стимулация е изключително полезна при депресии. През 2008 г. Американската асоциация за храни и лекарства вече разполага с необходимите изследвания. Тя заявява, че репетативната транскраниална магнитна стимулация дава изключителни резултати при пациенти с депресии. Особено полезна за онези, които не се поддават на медикаментозно лечение.

Използват се високи или ниски честоти (между 1 и 10 херца). Подават се импулси към определени полета на нашия мозък. Пациентът седи удобно на стол. На главата му е поставена бубина, през която преминават магнитните импулси. При депресии е увредена фронталната кора на мозъка. Тя е с по-ниско кръвообръщение. Чрез тази част на мозъка човек реализира своята мотивация. При депресия мотивацията липсва, а когато тези полета бъдат активирани, човек отново се връща към своето нормално състояние.

Продължителността на лечението зависи от състоянието на пациента. Първоначално трябва да бъдат направени между 10 и 15 процедури. Желателно е да бъдат всеки ден (без събота и неделя). След това подобрението на пациента ще подскаже на специалиста дали има нужда от допълнителни процедури и колко на брой да бъдат те.

Една процедура отнема между 15 и 25 минути. Пациентът седи спокойно и релаксира по време на терапията. Преди започване на лечението се определя т.нар. праг на чувствителност. Т.е. колко силни магнитни импулси да бъдат подадени без да причинят болка на пациента. Дозата е строго индивидуална.

Терапията е полезна за пациентите с Паркинсон. Още полезни факти ще научите от видеото долу.

 

loading...

Споделете, ако статията ви е харесала!

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим

Няма коментари

Добавете коментар