Почитаме чудотворната икона „Пресвета Богородица на отците“

0
343

На 29 ноември почитаме мъченичеството на Свети Филумен Божигробски. Отдаваме почит към голямата чудотворна Божигробска икона „Пресвета Богородица на отците“

Уникалната чудотворна икона на Божията майка е идвала за поклонение в България през лятото на 2010 г.

чудотворна икона "Пресвета Богородица
Голямата чудотворна икона „Пресвета Богородица на отците“ от Божи гроб дойде в България през лятото на 2010 г. в Пловдив

Иконата има интересна история.

През 18 век Божигробските отци били подложени на тежко изпитание. Те осъзнали, че сами няма да се справят с него. Започнали да молят Пресвета Богородица за помощ.

В същото време дали обет. Ако Божията майка им помогне, те ще изработят за нея специална икона в нейна чест.



Наистина Пресвета Богородица помогнала на Божигробските отци и те спазили дадения обет.

Заедно събрали средства и направили иконата. Иконата е голяма и невероятно красива. Доказано върши чудеса.

Понеже идеята за нея и самата изработка е дело на тези монаси, нарича се икона „Пресвета Богородица на отците от Божи гроб“.

Иконата от 18 век до днес стои вътре в храма на Божи гроб. Тя никога не е напускала църквата и страната. Нейното първо излизане навън е през лятото на 2010 г., когато е донесена за поклонение в Пловдив, писаха в bg-patriarshia.bg.

Отците, които изработили чудотворната икона, са наследници на техните предци, започнали да служат в църквата през 336 г. Тогава новият храм бил осветен. Той е издигнат по време на царуването на Свети император Константин Велики, който прекратява гоненията над християните.

Заслугата за тази църква е на неговата майка Света Елена. Света Елена открива Кръста Господен, на който бил разпънат Христос.

Монасите на Божи гроб освен чисто духовни функции, са пазители на храма и на реликвите в него. В далечното минало били наричани „Чинът на Значимите“. Както обяснява архиепископът на Йопия Дамаскин, те били добродетелни и водели аскетичен начин на живот.

През 16 век патриарх Софроний преименувал техния орден на „Божигробско братство“.

Един от изявените Божигробски отци е Св. мч. Филумен. Изключително добродетелен и праведен, той отговарял за кладенеца на Свети Яков.

Бил убит по особено жесток начин на 29 ноември 1979 г.  Света Църква го канонизирала за Светец през 2009 г.

От 2010 г. името му е вписано и в църковния календар на БПЦ на 29 ноември.

 

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.